Peli kovenee kulisseissa, Britannia kopioi laittomasti Schengen-maiden matkustuskieltorekisterin

EU-komission luottamuksellisen raportin mukaan Britannia on aiheuttanut vakavan uhan salaiseen rekisteriin merkittyjen henkilöiden oikeusturvalle.
Ulkomaat 8.8.2019 12:00
Lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla Vantaalla 10. heinäkuuta 2019. (Kuvituskuva) © Roni Rekomaa / Lehtikuva

Euroopan komission lähteet ovat vahvistaneet salaisen raportin tietoja, joiden mukaan Britannia on jo pitkään rikkonut luottamuksellisen matkustusrekisterin sääntöjä ja kopioinut rekisterin luvattomasti käyttöönsä.

Kyse on rekisteristä, jota Schengen-sopimukseen sitoutuneet maat ylläpitävät. Sinne merkitään henkilöt, joiden pääsy maihin on kielletty tai joita viranomaiset etsivät.

Vapaan liikkuvuuden sopimukseen on sitoutunut 26 maata, Suomi mukaan luettuna. SIS-rekisterin (Schengen Information System) henkilötietokantaan kuuluvat ihmisten yksilölliset biometriset tiedot kuvineen ja sormenjälkineen.

Joukossa on rikollisia, laittomia siirtolaisia ja kadonneiksi ilmoitettuja ihmisiä. Lisäksi rekisterissä on väärinkäytösten estämiseksi kattava tietokanta kadonneista henkilökorteista ja passeista. Salaiseen rekisteriin kuuluu myös tietokanta varastetuksi ilmoitetusta omaisuudesta kuten autoista ja veneistä.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu