Peking: Valtionpäämiesten tuskien taival kisoihin

Ulkomaat 8.8.2008 12:33

Pekingin olympiakisojen avajaiset ovat aiheuttaneet tuskaa valtioiden johtajille: miten tuomita Kiinan julmuudet nolaamatta kasvavaa talousmahtia?olympiarenkaat Peking

Olympiarenkaat Pekingin olympialaisten avajaisissa 8. elokuuta 2008.

”Tärkeintä olympiakisoissa ei ole voitto, vaan osanotto.”

Nykyaikaisten olympiakisojen perustajan paroni Pierre de Coubertinin periaatteesta muistutetaan taas 8. elokuuta Pekingin kisojen avajaisissa.

Maailman hallituspalatseissa on kuitenkin pohdittu pitkin vuotta, olisiko sittenkin tärkeintä olla ottamatta osaa avajaisseremonioihin.

”En halua olla palvomassa kommunistisen Kiinan suuruutta ja voimaa”, kuuluu Tšekin pääministerin Mirek Topolánekin ehdoton linjaus.

Ihmisoikeuksia polkeva Kiina kiillottaa likaista kilpeään olympialaisten kautta.

Tiibetiä miehittävä kisaisäntä sortaa useita etnisiä ja uskonnollisia vähemmistöjä. Amnesty Internationalin mukaan maassa teloitettiin vuonna 2006 ainakin 1010 ihmistä.

Lapsityövoiman käyttö, saasteet sekä kokoontumis- ja ilmaisuvapauden rajoitukset ovat arkea.

Yli 80
johtajaa

Kiinan ulkoministeriön tiedottajan Liu Jianchaon mukaan avajaisiin on ilmoittautunut yli 80 valtionpäämies- tai ministeritason vierasta.

”Meille ei ole olennaista osanottajien määrä. Olennaista on se, että saamme päivittäin raportteja tiibetiläisten pidätyksistä, kidutuksista ja sulkemisista kauheisiin oloihin. Ymmärrän, jos jotkut eurooppalaiset paheksuvat johtajiensa osallistumista Pekingin juhliin tällaisessa tilanteessa”, laukoo Stewart Watters SK:lle.

Hän kuuluu International Campaign for Tibet -järjestön Amsterdamin toimiston johtajiin.

Moni maa edustautuu avajaisissa alemmalla kuin valtionjohtaja- tai pääministeritasolla.

”Sekin riittää järjestäjille osoittamaan, että ’koko maailma’ on tullut Pekingiin juhlimaan Kiinan menestystä”, Watters hymähtää.

Liian iso
boikotoitavaksi

Vain kuusi EU-maata saapuu avajaisiin korkeimmalla, joko valtionpäämies- tai pääministeritason edustuksella.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) seuraa kansallisstadionin spektaakkelia hollantilaisen ja latvialaisen kollegansa sekä Ranskan, Latvian, Romanian ja Kyproksen presidenttien seurassa.

Kiinan hallitus sai ison voiton, kun pitkään jahkaillut Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy päätti matkata juhlaan: ”Ei pidä boikotoida neljännestä ihmiskunnasta”, hän perusteli viitaten 1,3 miljardin kiinalaisen tunteisiin, ehkä myös kasvaviin markkinoihin.

Ranskan johtaja on luvannut Kiinan presidentille Hu Jintaolle pidättäytyä julkisista Tiibet-lausunnoista ennen kuin Kiinan ja Dalai-laman edustajat ovat tavanneet lokakuussa.

EU:n puheenjohtajana toimiva Sarkozy tiedusteli kaikkien 27 jäsenmaan mielipidettä ennen ratkaisuaan.

Stadionilla paistattelee myös EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittinen edustaja Javier Solana.

Ruotsia edustaa ”vain” urheiluministeri Lena Adelsohn Liljeroth.

Presidentti Tarja Halonen osallistuu kisojen päättäjäisiin. Watters piikittelee suomalaisdelegaation korkeasta, presidentti-pääministeri-statuksesta: ”Kivasti tuntuvat politiikka ja urheilu teillä sekoittuvan.”

EU-maiden korkein edustustaso on Latvialla. Sekä maan presidentti että pääministeri osallistuvat niin avajaisiin kuin päättäjäisiinkin.

Ystävänä
Venäjä

Linnunpesäksi kutsutulla stadionilla lyövät kättä myös Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ja Venäjän pääministeri Vladimir Putin.

Venäjä ja Kiina ovat hyvää pataa. Venäjä tuomitsee Taiwanin itsenäistymishaikailut ja pitää Kiinan aggressiota Tiibetissä maan sisäisenä asiana.

Presidentti Bush on liikkeellä matalammalla profiililla:

”Lähden kannustamaan maani urheilijoita. Olen nostanut ihmisoikeus- ja uskonnonvapauskysymykset esiin kaikissa tapaamisissani Kiinan presidenttien kanssa. En tarvitse olympiakisoja näkemysteni esittämiseen.”

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on mukana päättäjäisissä. Japanin pääministeri Jasuo Fukuda ja molempien Koreoiden pääministerit ovat vastanneet myöntävästi avajaiskutsuun. Intiaa edustaa urheiluministeri ja Taiwania hallitsevan Kuomingtang-puolueen puheenjohtaja.

Siunattu
lonkkaleikkaus

Usea merkittävä EU-maa jättäytyy pois avajaisista. Esimerkiksi Saksasta ei ole ministeritason edustusta. Liittokansleri Angela Merkelin mukaan hän ”ei ole koskaan aikonutkaan osallistua”.

Paikalla ei ole liioin Itävallan ministereitä. Maan urheiluministeri on perustellut poisjääntiään ihmisoikeussyillä.

Tšekin presidentti ja pääministeri jättävät niin ikään juhlan väliin. Presidentti Václav Klaus kieltää boikotoivansa. Hänen lonkkaleikkauksensa on sattunut osumaan juuri kisojen aikaan.

Pois jää myös Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves.

Tiukimman linjanvedon on tehnyt Puola. Urheiluministerin mukaan yksikään Puolan hallituksen jäsen ei matkusta mihinkään kisatapahtumaan.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon perustelee poisjääntiään ”aikataulusyillä”.

Britanniaa edustaa avajaisissa urheiluministeri. Pääministeri Gordon Brown saapuu päättäjäisiin protokollasyistä. Seuraavien, vuoden 2012, olympiakisojen isäntämaan pääministeri noutaa olympialipun.

Teksti
Matti Simula
SK 32/2008 (ilm. 8.8.2008)

Kuva
Ricardo Mazalan / AP / Lehtikuva

Lue SK:sta 32/2008 Matti Simulan juttu ”Juutalaiset Hitlerin joukoissa”, jossa kerrotaan, miten natsit yrittivät kirkastaa mainettaan houkuttelemalla juutalaisia vuoden 1936 olympiajoukkueisiinsa. Kuka juutalainen muuten teki natsitervehdyksen olympialaisten palkintokorokkeella? Sekin selviää jutusta.

Lisää aiheesta
Peking: Nopeammin, korkeammalle, julmemmin (SK netti 8.8.2008)
Kisakatsomo-blogi aloitti – lue Jukka Ukkolan kirjoitus.