Korona lisäsi nälkää

Pandemia katkoi köyhissä maissa elintarvikkeiden tuotantoketjut ja vei tulot kaupunkien päivätyöläisiltä. Asiantuntija pelkää seuraavankin satokauden jäävän heikoksi.

ulkomaat 18.06.2020 06:00
Heikki Salmela
”Lapset ovat nälkäisiä”, julisti mielenosoittajan kyltti Ugandan pääkaupungissa Kampalassa 18. toukokuuta.
”Lapset ovat nälkäisiä”, julisti mielenosoittajan kyltti Ugandan pääkaupungissa Kampalassa 18. toukokuuta. © SUMY SADURNI/AFP/Lehtikuva

Ugandalaisen kanafarmarin kaikki 3 000 kanaa kuolivat, koska hän ei päässyt ruokkimaan niitä liikkumisrajoitusten vuoksi.

Tapaus on yksi esimerkki ongelmista, joita koronapandemia on aiheuttanut globaalin etelän elintarviketuotannolle.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP julkaisi huhtikuussa raportin, jonka mukaan akuutista nälästä kärsivien ihmisten määrä uhkaa lähes kaksinkertaistua noin 135 miljoonasta 265 miljoonaan vuoden loppuun mennessä.

Syynä ovat COVID-19-pandemian vaikutukset ruoan tuotantoon, saatavuuteen ja ihmisten ostovoimaan köyhimmissä maissa.

”Valitettavasti alkaa näyttää siltä, että WFP:n ennusteet ovat aika lailla oikean suuntaisia”, toteaa ohjelmajohtaja Tiina Huvio Food and Forest Development Finland (FFD) -järjestöstä.

”Huhtikuun jälkeen moni työläinen on menettänyt päivittäisen toimeentulonsa ja viljelijät ovat kärsineet liikkumisrajoituksista juuri siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt hankkia lannoitteita ja siemeniä seuraavaa satokautta varten. Tilanne on huolestuttava.”

Sisältö