Pakistanin taistelu terrorismia vastaan – ratkaisuna median kahlitseminen?

Ulkomaat 2.7.2010 07:00
Lukutuokio Karachissa Pakistanissa. Kuva Shakil Adil / AP / Lehtikuva.

Pakistan suunnittelee uutta lakia rajoittamaan terrorismiin liittyvän materiaalin julkaisemista maan mediassa. Voimaan tullessaan laki kieltäisi televisiokanavia lähettämästä myös mitään valtion toimielintä häpäisevää tai halventavaa.

Sensuurilistalle kuuluu videomateriaali esimerkiksi itsemurhapommittajista, terrori-iskujen uhreista, ääri-islamistien antamat lausunnot ja kaikki muu, joka mainostaa, edistää tai rohkaisee terroristeja toiminnassaan.

Pakistan on viime vuosina kärsinyt kasvavissa määrin ääri-islamilaisten ryhmien toiminnasta.

Lain rikkomisesta seuraisi lievimmillään sakkorangaistus ja pahimmillaan kolme vuotta vankeutta. Ehdotusta vastustavien mukaan hallitus yrittää käyttää lakia pakistanilaisen median alistamiseen.

Lakiehdotus on sukua Pakistanin entisen johtajan, kenraali Pervez Musharrafin vuonna 2007 määräämälle hätälaille. Tuolloin tuli voimaan kielto kritisoida tai halventaa Musharrafia, hallituksen ylimpiä virkamiehiä sekä armeijaa.

Nykyhallitus on kuitenkin ehdottanut entisen johtajan säätämien äärimmäisen ankarien lakien purkamista. Viranomaiset ovat tästä huolimatta syyttäneet maan mediaa liiasta leväperäisyydestä niin sanotuista vaarallisista aiheista uutisoitaessa.

”Sivistyneessä maailmassa ei voida antaa terroristien, murhaajien ja ääriryhmien pokkuroida televisiossa esittelemässä näkemyksiään”, sanoo hallituksen jäsen Farah Ispahani.

Oikeusaktivistien mielestä hallituksen puheissa on kuitenkin koira haudattuna.

”Pakistanin johto paljastaa diktatorisen luonteensa, mikäli laki tulee voimaan. Asioista pitäisi pystyä puhumaan niiden oikeilla nimillä”, entinen oikeusministeri ja nykyinen Pakistanin ihmisoikeuskomission jäsen Iqbal Haider toteaa.

Lähde Reuters

Aiheesta lisää
Päivän kuva: Muhammad-piirrokset johtivat Facebookin sulkuun Pakistanissa (Suomenkuvalehti.fi 19.5.2010)