Pakistan palaa arkeen Bhutton murhan jälkeen

Ulkomaat 4.1.2008 12:30

Ryhmä Scotland Yardin tutkijoita saapui perjantaina Pakistaniin selvittämään Benazir Bhutton kuolemaa.

Teksti Katri Merikallio

Brittipoliisit saapuivat Pakistaniin presidentti Pervez Musharrafin pyynnöstä ja presidentti täsmensi, että tutkijat tuovat erityisesti teknistä osaamista mikä pakistanilaisilta puuttuu. He eivät etsi poliittisia syitä.

Musharraf kiisti toimittajien haastattelussa jyrkästi, että hänellä olisi mitään tekemistä Bhutton murhan kanssa. Bhutto oli aiemmin sanonut, että hallitus ja Pakistanin turvallisuuspalvelu haluavat hänet hengiltä.

Musharraf piti kiinni kannastaan että murhan takana on al-Qaida-verkosto ja hän kehotti mediaa paljastamaan talebania tukevat johtajat, jotka ovat järjestäneet itsemurhaiskuja Pakistanissa viime kuukausien aikana.

Presidentti myös sanoi, että Bhutto oli karkeasti rikkonut turvavaatimuksia noustessaan seisomaan autossa sen kattoluukun läpi.

Kuolinsyytutkijat pyrkivät selvittämään, kuoliko Bhutto luoteihin vai lyödessään räjähdyksen yhteydessä päänsä auton rakenteisiin, kuten hallitus on sanonut. Autossa olleet Bhutton turvamiehet eivät räjähdyksessä vahingoittuneet.

Bhutton puolue PPP syyttää hallitusta kelvottomasta tutkinnasta ja vaatii edelleen YK:n vetämää puolueetonta selvitystä johtajansa murhasta.

Vaalipäivä sovittu

Pakistanin suurimpien kaupunkien kaduilla elämä alkoi loppuviikosta rauhoittua. Pakistanilaiset näyttivät tyytyvän maan hallituksen keskiviikkona tekemään päätökseen siirtää tammikuuksi aiotut parlamenttivaalit helmikuun 18. päivään.

Musharraf on toistuvasti vedonnut kansaa pysymään sovinnollisena vaalien lähestyessä ja luvannut, että armeija ja puolisotilaalliset joukot takaisivat järjestyksen säilymisen.

Bhutton murhaa seuranneissa mellakoissa on kuollut arviolta 50 ihmistä.

Musharrafin eroa vaaditaan

Bhutton murhan varjoon ovat jääneet monet muut Pakistania aiempina kuukausina kuohuttaneet tapahtumat: se että Musharraf julisti poikkeustilan, erotti korkeimman oikeudet tuomarit sekä vaihtoi tilalle tuomarit, jotka eivät protestoineet hänen uutta virkakauttaan vastaan.

Poikkeustila on nyt kumottu ja uusi vaalipäivä ilmoitettu. International Crisis Group, kansainvälinen kriiseihin perehtynyt järjestö, pitää toimia kuitenkin riittämättömänä. Järjestön mukaan Pakistan ei voi siirtyä todelliseen demokratiaan, niin kauan kuin Musharraf jatkaa maan johdossa.

Järjestö moittii länsimaita, erityisesti Yhdysvaltoja, Musharrafin sokeasta tukemisesta. Länsi on sen mukaan laskenut, että vain Musharraf kykenee armeijan avulla taltuttamaan ääri-islamilaiset ryhmät. Toimet terrorismin kitkemiseksi ovat järjestön mukaan jääneet kuitenkin enintään puolitiehen, ja presidentin kannatus pakistanilaisten keskuudessa on olematon.

Järjestö suositteleekin Musharrafin eroa ja uuden, väliaikaisen siviilihallituksen nimeämistä tilalle.

Aiheesta lisää
Pakistan Observer
The Post
BBC South Asia