Päivän kuvat: Uutiskuvien Pohjois-Korea on siisti ja säntillinen

Netta Vuorinen
Ulkomaat 24.4.2012 17:00
Lapset lauloivat vierailijoille päiväkodissa Pjongjangissa Pohjois-Koreassa tiistaina 24. huhtikuuta. Kuva Ng Han Guan / AP Photo / Lehtikuva.

Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa asuu pari miljoonaa ihmistä, joista suuri osa on etuoikeutetussa asemassa ainakin köyhään maaseutuun verrattuna.

Uutiskuvat Pjongjangista olivat tänään aivan samanlaisia kuin muulloinkin: siistejä ja säntillisiä. Kaeson-päiväkodin taitavat lapset lauloivat ja esiintyivät vierailijoille, kaupungin puuntaimia varten pakattiin kompostimultaa ja kadunvarsille istutettiin uusia pensaita sekä kukka-asetelmia.

Samaan aikaan toisaalla, Etelä-Korean Incheonissa pohjoiskorealaiset loikkarit valmistelivat taas uutta kaasupallolaivuetta entisen kotimaan suuntaan vapautettavaksi. Palloihin oli tällä kertaa kiinnitetty propagandaviestien lisäksi suklaakaramelleja ja muuta pikkupurtavaa houkuttimeksi.

Vilaus toisenlaisesta Pjongjangista nähtiin huhtikuun alussa, kun uutistoimista AP:n toimittajia ja kuvaajia kuljettanut bussi eksyi vahingossa reitiltään ja vei matkustajansa harmaiden betonilähiöiden läpi.

Moni maasta paennut on lähtenyt paitsi taloudellisten ja poliittisten syiden, myös ruoan puutteen vuoksi. Vuonna 2011 YK arvioi noin kuuden miljoonan pohjoiskorealaisen näkevän nälkää.

Työntekijät varastoivat kompostimultaa puuntaimien kasvattamista varten Pjonjangissa 24. huhtikuuta. Kuva NG Han Guan / AP Photo / Lehtikuva.

Pjongjangilainen kadunvarsi sai uuden ilmeen 24. huhtikuuta 2012. Kuva Vincent Yu / AP Photo / Lehtikuva.

Samaan aikaan Etekä-Koreassa: pohjoiskorealaiset loikkarit lähettävät ilmapalloviestejä entiseen kotimaansa Etelä-Korean Incheonista. Kuva Ahn Young-joon / AP Photo / Lehtikuva.

Samaan aikaan Etekä-Koreassa: pohjoiskorealaiset loikkarit lähettävät ilmapalloviestejä entiseen kotimaansa Etelä-Korean Incheonista. Kuva Ahn Young-joon / AP Photo / Lehtikuva.

Keskustelu

Aineellisesti voi olla niukkaa pohjoisessa osassa, mutta henkinen hyvinvointi voi olla vilkasta ja esittävä kuvataide on korkeatasoista. Ei ole liikalihavuuden aikaansaamisa diabeteksiä, ei läskin aiheuttamia sydänjuttuja eikä raskaan ruhon murtamia polvia ja lonkkia vaihdettavaksi eikä jatkuvaa autojen hälyä sekä mainostern tyrkytystä. Ehkä voisivat hieman loiventaa maataloutta yksityispalstojen suuntaan ja kannustaa luovuuteen.

Aineellisesti niukkaa, suorastaan nälänhätä, on pohjoisesta etelään. Paitsi poliittisella eliitillä. Ei ollut diabeteksestä tietoakaan Stalinin gulagissa eikä Hitlerin keskitysleirilläkään.
Esittävä kuvataide on diktatuurimaista tuttua.

Ehkä kaikki eivät ole mieltäneet maata onnelaksi kun henkensä kaupalla pakenevat maasta.
Maa on kyllä toteuttanut perussuomalaisen unelman.
Ei kuulu EU:iin, itsenäinen puolustus, oma raha (tosin arvoton), kokee kaikki ulkomaalaiset vihollisiksi, maahanmuuttajia ei ole eikä kenellekään opeteta väkisin ruotsia.

Kukkaisnäkymä on kuin Helsingistä ETYK:n aikaan 1975. Myös Suomen poliittinen eliitti kokee maskeeraustarvetta; kysymyksessä lieneekin universaali ilmiö. Siksi Pohjois-Korea on Suomellekin tärkeä: se osoittaa eräänlaisena ääri-ilmiönä hallitsijoiden kaksinaamaisuuden.