Päivän kuvat: Ukrainan entinen pääministeri ja seitsemän vuoden vankeus

Ulkomaat 11.10.2011 16:15

Julija Tymosenko puhuu oikeustalolla samaan aikaan, kun tuomari Rodion Kiejev lukee tuomiota. Kuva Sergei Supinsky / AFP / Lehtikuva.

Ukrainan entinen pääministeri Julija Tymošenko tuomittiin tänään seitsemäksi vuodeksi vankeuteen. Oikeuden mukaan hän ylitti toimivaltansa tehdessään sopimuksen kaasuntoimituksesta Venäjän kanssa vuonna 2009.

Syytteiden mukaan Tymošenko lupautui maksamaan kaasusta liikaa tehdessään Venäjän pääministeri Vladimir Putinin kanssa kymmenen vuoden kaasuntoimitussopimuksen. Taustalla oli venäläisen kaasuyhtiö Gazpromin aikaisemmin tekemä ilmoitus kaasuntoimituksen lopettamisesta, koska ukrainalaisyhtiö olisi sen mukaan laiminlyönyt maksuja.

Tymosenkon mukaan syytteet olivat poliittisesti latautuneita. Hänen asianajajansa aikoo valittaa tuomiosta.

Sekä Yhdysvallat että EU ovat tuominneet Tymošenkoa vastaan nostetut syytteet. Toisaalta muun muassa Tymošenkon entinen liittolainen Viktor Juštšenko todisti oikeudessa häntä vastaan.

Tymošenko oli 1990-luvulla mukana kaasubisneksessä ja kuului Venäjän rikkaimpiin naisiin.

Tymošenkon vangitseminen estää häntä osallistumasta ensi vuoden parlamenttivaaleihin. Jos vankeustuomio pysyy, myös vuoden 2015 presidentinvaalit jäisivät väliin.

Julija Tymošenkon tukijat osoittivat mieltään Kiovassa 30. syyskuuta. Kuva Genya Savilov / AFP / Lehtikuva.

Mellakkapoliisi päivysti tiistaina oikeustalon ulkopuolella, kun Tymošenkon kannattajat ja vastustajat odottivat tuomion julkistamista. Oikeudenkäynti on herättänyt keskustelua ja mielenosoituksia jo pitkän aikaa. Myös tänään oikeustalon ulkopuolella nähtiin muutama pienehkö nujakka.

Vuonna 2004 pidettyjen vilpillisten presidentinvaalien jälkeen Ukrainassa puhkesi levottomuuksia. Kansanliike osoitti mieltään ja halusi Ukrainan kallistuvan enemmän kohti länttä Venäjän sijaan. Julija Tymošenko tunnetaan parhaiten oranssista vallankumouksesta, jonka jälkeen hänet valittiin pääministeriksi vuonna 2005. Pesti kesti vain puolisen vuotta.

Tymošenkonsta tuli pääministeri uudestaan joulukuussa 2007. Hän pyrki presidentiksi tammikuussa 2010, mutta vaalit voitti Viktor Janukovytš, jonka vaalivilppi aiheutti oranssin vallankumouksen vuonna 2004. Keväällä 2010 Tymošenkoa vastaan nostettiin syyte aseman väärinkäytöstä, josta hänet nyt tuomittiin.

Lähteet: CNN, BBC News