Päivän kuvat: Turkissa etsitään eloonjääneitä maanjäristyksessä romahtaneista rakennuksista

Ulkomaat 24.10.2011 15:45
Järistyksestä selvinneet yrittävät pelastaa ihmisiä raunioista Vanin kaupungissa 23. lokakuuta. Kuva Mustafa Ozer / AFP / Lehtikuva.

Lähes 300 ihmistä on kuollut ja satoja loukkaantunut 7,2 momenttimagnitudin vahvuisessa maanjäristyksessä Kaakkois-Turkissa sunnuntaina. Pelastustyöntekijät ponnistelevat löytääkseen romahtaneista rakennuksista eloonjääneitä.

Erityisen pahoja vahinkoja kärsivät Ercişin ja Vanin kaupungit Vanin provinssissa. Kaupungista toiseen kulkeminen on tällä hetkellä haastavaa, sillä järistys romahdutti Ercişin ja Vanin välisen päätien.

Järistyksen uhriluvun ennakoidaan vielä nousevan jopa tuhanteen. Yli sata jälkijäristystä on ravistellut tuhoaluetta sitten eilisen iltapäivän.

Ambulanssien sireenien ääni kuuluu tuhoalueilla lähes taukoamatta. Eräs hoitaja kertoi CNN:lle yhden sairaaloista olevan niin pahoin vaurioitunut, että loukkaantuneita hoidetaan puutarhassa.

Turkin pääministeri Tayyip Erdoğanin mukaan satoja ihmisiä on kateissa, eikä heidän kohtalostaan ole vielä tietoa. Vanin kaupungissa viime yönä pidetyssä tiedotustilaisuudessa Erdoğan ilmaisi huolensa syrjäkylissä asuvien ihmisten kohtalosta.

”Kaikki syrjäseutujen rakennukset on tehty savitiilestä, ja siksi ne ovat herkempiä järistyksille. Pahoin pelkään, että lähes kaikki rakennukset näissä kylissä ovat tuhoutuneet”, Erdoğan sanoi. ”Emme tiedä vielä, kuinka paljon ihmisiä on loukussa näissä sortuneissa rakennuksissa.”

Pelastustoimet ovat tuhosta huolimatta hyvässä vauhdissa. Sata Punaisen Puolikuun lähettämää asiantuntijaa on jo saapunut paikalle pelastustoimia ohjaamaan. Järistysalueille on saatu noin 4 000 telttaa, 11 000 huopaa, lämmitysuuneja ja ruokaa kylmää karkottamaan.

Telttakylä on rakennettu tähän mennessä ainakin Ercişin kaupungin urheilustadionille. Armeija on värvätty kuljettamaan muun muassa ruoka-apua Vanin lentokentältä tuhoalueille ja auttamaan pelastustyöntekijöitä.

Pääministeri kävi tänään arvioimassa tuhon laajuutta Ercişin kaupungissa helikopterista käsin. Kaupungissa on romahtanut ainakin 55 rakennusta, mukaan lukien opiskelijoiden makuusali.

Katsastettuaan tuhot pääministeri Erdoğan kiirehti hallituksen kokoukseen keskustelemaan, kuinka katastrofista selvitään. Pääministeri kiitti muita maita avuntarjouksista, mutta sanoi Turkin kykenevän vastaamaan haasteeseen itsekseen. Apua tarjonneiden maiden joukossa olivat muun muassa Armenia ja Israel, joiden kanssa Turkilla on kireät suhteet.

Turkki sijaitsee yhdellä maailman seismisesti aktiivisimmista alueista. Vuonna 1999 kaksi yli seitsemän momenttimagnitudin vahvuista järistystä runteli Turkin luoteisosia. Lähes 20 000 ihmistä sai tuolloin surmansa.

Romahtaneen rakennuksen jäänteitä siirrellään nosturin avulla. Kuva Adem Altan / AFP / Lehtikuva.
Kaksi miestä on saanut nukkumapaikan sohvalta Ercişissä 24. lokakuuta. Kuva Mustafa Ozer / AFP / Lehtikuva.
Järistyksessä loukkuun jääneitä yritettiin paikantaa muun muassa romahtaneiden rakennusten alta. Kuva Adem Altan / AFP / Lehtikuva.
Yöllä hengissä selvinneet värjöttelivät nuotioiden ääressä kadulla. Kuva Mustafa Ozer / AFP / Lehtikuva.

Lähteet: Reuters, CNN, AP