Päivän kuvat: Täällä ovat Pohjois-Korean pahamaineiset vankileirit – satelliitti paljastaa

Ulkomaat 4.5.2011 14:48
Pohjois-Korea Kuva Digital Globe / Amnesty. Klikkaa kuvaa, näet suuremman satelliittikuvan koko alueesta.

Satelliittikuva yllä on otettu Pohjois-Koreasta huhtikuussa 2011. Parakkikylä on Pohjois-Korean poliittinen vankileiri (kwan-li-so) numero 15, Yodok, jossa vankien olot ovat todella ankeat. Näin kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, joka julkaisi eilen raportin vankileirien lohduttomista olosuhteista.

Pohjois-Korean poliittisilla vankileireillä arvioidaan olevan noin 200 000 ihmistä. Se on noin prosentti maan väestöstä. Harva leirille joutunut edes tietää, mistä häntä syytetään.

Amnesty on kerännyt satelliittikuvista ja haastatteluista tietopaketin, joka järjestön mukaan osoittaa aukottomasti, että Pohjois-Korean kiistämät vankileirit ovat todella olemassa – ja jopa kasvavat.

Eräs Yodokin leirin entinen vanki kertoo, että leirillä ihmiset joutuvat työskentelemään lähes orjina: pitkiä päiviä, vähän ja huonoa ruokaa, jatkuvaa väkivaltaa, kuolemaa. Kaikki leirin vangit ovat nähneet julkisia teloituksia. ”Hankalat tapaukset” saatetaan sulloa kuutioon, jossa ei voi seistä eikä maata. Tätä eristystä jatkuu vähintään viikon. Amnestyn raportissa mainitaan tosin tapauksesta, jossa lapsi olisi joutunut tällaiseen selliin kahdeksaksi kuukaudeksi.

Vankileirit ovat olleet olemassa 1950-luvulta asti. Vain kolmen ihmisen tiedetään onnistuneen pakenemaan niiltä ja päässeen vielä ulos maasta. Lisäksi tiedetään noin kolmestakymmenestä henkilöstä, jotka on vapautettu leireiltä.

Vapautettujen ja karanneiden tarinat kertovat hyytävän epäinhimillisestä kohtelusta.

”Viidenkymmenen neliön huoneessa nukkuu 30 tai 40 vankia. Päivä alkaa aamuneljältä. Aamiainen on seitsemältä. Aamupäivä töitä, lounas kahdeltatoista. Yhdestä kahdeksaan töitä, sitten illallinen. Yhdeksästä yhteentoista on vielä ideologista koulutusta. Jos ei opi ulkoa kymmentä eettistä sääntöä, ei saa nukkua. Ruoka-annoksina tarjotaan noin 200 grammaa huonosti valmistettua maissivelliä”, kertoo Jeong Kyoungil, joka oli vangittuna Yodokissa vuosina 2000-2003.

”Iloitsimme, kun joku kuoli, sillä kuolleen hautaamisesta sai ylimääräisen ruoka-annoksen”, Kyoungil sanoo.

Son Hyang-sun yritti paeta Pohjois-Koreasta Kiinaan. Hän jäi kiinni ja joutui vankileirille, jossa häntä kidutettiin – piestiin sähköpampulla joka puolelle kehoa. Hän kertoi tarinansa International Herald Tribunen haastattelussa.

Oh Kil-nam puolestaan kertoi Washington Postille, kuinka hänen perheensä jäi Pohjois-Koreaan ja joutui Yodokin leirille, kun Oh Kil-nam pääsi pakoon.

Tietoja Pohjois-Korean heikoista oloista ja vankien kokemasta kidutuksesta on tihkunut aiemminkin, muun muassa Yhdysvaltain ja Etelä-Korean raporteista.

Yodukin leiri on kuvassa kohde nro 1. Se on kasvanut selvästi verrattuna vuoden 2001 satelliittikuvaan. Kuva Digital Globe / Amnesty / AFP / Lehtikuva.