Päivän kuvat: Satoja kilometrejä aavikolla – maailman kovin juoksukilpailu?

Ulkomaat 6.4.2011 16:30
Yksinäinen juoksija toisen päivän etapilla Marathon des Sables -kilpailussa 4. huhtikuuta 2011. Kuvat Pierre Verdy / AFP / Lehtikuva.

Mikä on maailman vaativin jalan taitettava kilpailu? Tässä yksi ehdokas: Marokossa järjestettävä Marathon des Sables eli ”hiekkamaraton”.

Parhaillaan käynnissä olevassa kisassa osallistujat taivaltavat aavikolla noin 250 kilometrin matkan seitsemän päivän aikana. Mukanaan heillä pitää olla eväät ja yöpymisvarusteet tuolle ajalle, siksi kilpailijoilla näkyy kuvissa reput.

Kilpailun säännöissä sanotaan, että mukana on oltava energiaa vähintään 2 000 kilokaloria päivässä. Noissa oloissa ja noilla päivämatkoilla (pisimmillään yli 80 kilometriä) se ei ole paljon.

Lisäksi kaasukeitinten käyttö on kielletty. Muun muassa energiageelit ja sipsit tulevat juoksijoille tutuiksi. Vesihuolto ja telttamajoitus ovat sentään tarjolla järjestäjien puolesta.

Tänään on kilpailun neljäs – ja todennäköisesti pisin – päivä: matkaa on 82 kilometriä. Kolmen ensimmäisen päivän matkat ovat asettuneet 33-38 kilometrin välille.

Kilpailun lähtö 3. huhtikuuta Marokon Dar Kauouassa.

Marokon hiekkamaratoniin osallistuu tänä vuonna yli 800 juoksijaa. Kolmannen päivän jälkeen mukana oli 833 uskaliasta. Suurin osa on miehiä.

Huhtikuinen Marokon aavikko voi olla tukala paikka, sillä lämpötila nousee päiväsaikaan usein yli kolmenkymmenen asteen. Lisäksi hiekkamyrskyt ovat mahdollisia.

Vuonna 1994 roomalaispoliisi Mauro Prosperi osallistui juoksuun. Hiekkamyrskyssä hän eksyi ja harhaili satoja kilometrejä yhdeksän päivän ajan. Hän eli virtsalla ja kuolleilla lepakoilla, ainakin BBC:n uutisen mukaan. Prosperi menetti 13 kiloa painoa, selvisi ja osallistui kilpailuun uudestaankin.

Olosuhteista huolimatta huippujen vauhti on kova. Tiistaina Mohamad Ahansal taittoi 38 kilometriä aikaan 3 tuntia 14 minuuttia. Suurin keskinopeus kautta aikojen on ollut yli 14 kilometriä tunnissa.

Suurin osa kilpailijoista etenee välillä juosten, välillä kävellen.

Marathon des Sables on järjestetty vuodesta 1986, eli tänä vuonna aavikolla kilpaillaan 26. kertaa.

Kilpailijat Merzougan dyyneillä, jotka ovat Marokon korkeimpia.

Aiheesta lisää
Kilpailun sivut, joilta löytyy muun muassa tuloksia ja etappikarttoja