Päivän kuvat: Rahtilaiva Rena kallistui yöllä, lisää öljyä mereen – kapteeni pidätetty

Ulkomaat 12.10.2011 12:07
Rena kallistui viime yönä kovan merenkäynnin vuoksi. Kuva Nicole Munro / AFP / Lehtikuva.

Uudessa-Seelanissa karille ajautuneen rahtialus Renan kapteeni on pidätetty. Taurangan kaupungin edustalla jumissa olevasta konttialuksesta on vuotanut mereen satoja tonneja öljyä. Nyt Renan kapteenia syytetään aluksen johtamisesta tavalla, joka aiheutti liiallista vaaraa ja riskejä.

Kapteeni vastaa syytöksiin oikeuden edessä tänään. Jos hänet todetaan syylliseksi, rangaistus on ylimmillään 7800 dollarin suuruinen sakko tai 12 kuukauden mittainen vankeusrangaistus.

Liberian lipun alla purjehtiva Rena ajoi karille viikko sitten parinkymmenen kilometrin päässä Taurangan satamasta.

Noin seitsemänkymmenen kontin on ilmoitettu tippuneen aluksesta, jota kova merenkäynti kallisti entisestään viime yönä. Viranomaiset ovat kuitenkin kertoneet, että lastin 11 erityisen myrkyllistä ainetta sisältävää konttia ovat edelleen aluksella.

On mahdollista, että vielä lisää kontteja putoaa mereen huonon sään vuoksi. Myös pelastustoimet ovat takkuilleet voimakkaan tuulen ja aallokon takia.

Asiantuntijat tarkkailevat kallellaan karilla makaavaa Renaa jatkuvasti. Alukseen on kiinnitetty sensoreita, jotta laivan mahdollista rikkoutumista voitaisiin ennakoida.

Tällä hetkellä Renan on arvioitu olevan olosuhteisiin nähden suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta sen pelätään vuotavan mereen yhä enemmän öljyä aluksen tilan huonontuessa.

Öljyn tahrima kuollut karimetso Papamoa Beachilla lähellä Taurangaa 12. lokakuuta. Kuva Bradley Ambrose / AFP / Lehtikuva.
Vaapaehtoiset yrittävät puhdistaa rantaa lähellä Taurangaa 12. lokakuuta. Kuva Bradley Ambrose / AFP / Lehtikuva.
Öljyä Papamoa Beachilla. Kuva Bradley Ambrose / AFP / Lehtikuva.
Kontit eivät tahdo pysyä Renan kannella voimakkaan aallokon vuoksi. Kuva Mark Alen / AFP / Lehtikuva.

Lähde CNN