Päivän kuvat: Nämä taistelut toivat Nobelin rauhanpalkinnon kolmelle naiselle

Ulkomaat 7.10.2011 13:00
Liberian sisällissotien jälkiä on paljastunut vielä vuosia taistelujen päättymisen jälkeen. Vuonna 2009 Kpolokpain kylästä löytyi satojen murhattujen ihmisten jäänteet. Kuva Jonathan Paye-Layleh / AP / Lehtikuva

Nobelin rauhanpalkinnon sai tänä vuonna kolme naista: Liberian presidentti Ellen Johnson-Sirleaf, liberialainen rauhanliikkeen edustaja Leymah Gbowee sekä jemeniläinen toimittaja ja ihmisoikeusaktiivi Tawakkul Karman. Millaisia ovat heidän saavutuksensa?

Naiset palkittiin ”väkivallattomasta taistelustaan naisten oikeuksien ja turvallisuuden puolesta”.

”Emme voi saavuttaa demokratiaa ja pysyvää rauhaa, ellei naisilla ole miesten tavoin mahdollisuuksia vaikuttaa kehitykseen kaikilla yhteiskunnan tasoilla”, sanoi Nobel-komitean johtaja Thorbjørn Jagland.

Jemenin tunnetuimpiin aktivisteihin kuuluva 32-vuotias Tawakkul Karman on ollut yksi Jemenin johtoa vastustavien mielenosoitusten järjestäjistä. Hän organisoi ensimmäiset opiskelijoiden mielenosoitukset Sanaan yliopistolla ja haastoi presidentti Ali Abdullah Salehin hallinnon.

Karman on jatkanut toimiaan huolimatta häneen kohdistuneista hyökkäyksistä. Tammikuussa hän oli vangittuna. Hän on myös saanut uhkauksia suoraan presidentti Salehilta itseltään, kertoo Washington Post.

Taloustieteilijäksi Harvardissa kouluttautunut 72-vuotias Ellen Johnson-Sirleaf valittiin Liberian presidentiksi 2005. Hän on taistellut sisällissotien runteleman maan kehityksen puolesta vuosikaudet.

Samoin on toiminut sosiaalityöntekijä Leymah Gbowee, joka perusti Women of Liberian Mass Action and Peace -järjestön. Väkivaltaa vastustavien naisten ryhmä osoitti mieltään valkoisiin paitoihin pukeutuneena ja oli osasyy Liberian julman sisällissodan päättymiseen vuonna 2003.

Jemenin pääkaupungissa Sanaassa on osoitettu mieltä jo kuukausien ajan. Kuvan protesti järjestettiin helmikuussa Sanaan yliopistolla. Mielenosoittajat haluavat presidentti Ali Abdullah Salehin pois vallasta. Kuva Ahmad Gharabli / AFP / Lehtikuva.
Loukkaantuneita Jemeniläisiä mielenosoittajia Sanaan yliopiston kampuksella syyskuussa 2011. Kuva Mohammed Huwais / AFP / Lehtikuva.
Nobelin rauhanpalkitut vasemmalta alkaen: Jemeniläinen toimittaja Tawakkul Karman, Liberian presidentti Ellen Johnson-Sirleaf ja liberialainen rauhanrakentaja Leymah Gbowee. Kuva Frederick M. Brown / AFP / Lehtikuva.