Päivän kuvat: Meksikonlahden öljyvuoto sai lopullisen sinetin mutta katastrofi jatkuu

Ulkomaat 20.9.2010 16:15
Tästä se alkoi. Deepwater Horizon palaa 21.huhtikuuta. Kuva Gerald Herbert / AP / Lehtikuva.

Meksikonlahteen öljyä päästänyt porausreikä on vihdoin tukittu. Onnettomuusalueen asukkaat saavat kuitenkin kärsiä katastrofin seurauksista vielä vuosia.

Varsinainen öljyvuoto onnistuttiin lopettamaan heinäkuussa. Sunnuntaina 19. syyskuuta järeä sementtitulppa sinetöi porausreiän, toivottavasti lopullisesti. Katastrofin aloittaneesta Deepwater Horizon -öljynporauslautan räjähdyksestä tulee tänään maanantaina kuluneeksi tasan viisi kuukautta.

Rannikkovartioston amiraali Thad Allenin mukaan BP:n öljynporausreikä on nyt ”käytännössä kuollut” eikä enää uhkaa Meksikonlahtea.

Vuosien seuraukset, valtavat vahingot

The Development Driller III Tähän se pysähtyi. Development Driller III porasi öljytaskuun uuden reiän paineen alentamiseksi ja pumppasi sementtitulpan rikkoutuneen porausreiän alapuolelle. Kuva Gerald Herbert / AP / Lehtikuva.

Vaikka välitön vaara onkin jo ohi, meressä ja rannikolla on yhä valtavat määrät öljyä – kuukausien mittaan veteen pulppusi arviolta 4,9 miljoonaa tynnyrillistä.

Öljy-yhtiö BP:n pörssikurssi otti melkoisen mahalaskun jo katastrofin alkumetreillä. Kurssi on sittemmin toipunut jonkin verran, mutta yhtiön jo ennestään kehnohko maine ympäristöystävällisenä yrityksenä lienee lopullisesti tahriintunut.

Öljyonnettomuus toi mukanaan sekä taloudellisia että ekologisia vastoinkäymisiä Meksikonlahden rannikkoalueilla asuville Floridasta Teksasiin. Lukemattomat ihmiset yrittävät tulla toimeen kuka mitenkin, sillä kalastus on edelleen kielletty monilla aluevesillä.

Vaikka esimerkiksi katkaravunpyytäjät voivat jo harjoittaa ammattiaan, heidän on vaikeaa myydä saalistaan – moni uskoo, ettei mikään meren antimista ole enää syömäkelpoista. Myös turismi on kokenut kovan kolauksen.

Suuria summia pelastutyöhön – ja sakkoihin?

Louisianan rannikko Puhdistus jatkuu vielä pitkään. Pelastustyöntekijä imuroi öljyä Bay Jimmy -lahdella Louisianan rannikolla 16. syyskuuta. Kuva Patrick Semansky / AP / Lehtikuva.

Öljyonnettomuuden seuraukset näyttävät karuilta myös numeroiden valossa. BP on jo ehtinyt kuluttaa noin 9,5 miljardia puhdistustyöhön. Yhtiö on myös luvannut laittaa sivuun 20 miljardia onnettomuuden uhrien korvausrahastoa varten.

Lisäksi BP saattaa saada maksettavakseen kymmenien miljardien arvosta Yhdysvaltain hallituksen määräämiä sakkoja. Pottia voivat lisätä useat, vielä tuloillaan olevat oikeusjutut.

BP on ottanut öljyonnettomuudesta suurimmat syyt niskoilleen ja myöntänyt muun muassa työntekijöidensä tulkinneen öljynporausreiän keskeisen koeponnistuksen tuloksen väärin. Samaan aikaan BP pitää silmällä tulevaisuuttaan ja on osoittanut syyttävällä sormella myös Tranocean Ltd. -yhtiötä, joka omisti Deepwater Horizon -porauslautan.

Lue kaikki Meksikonlahden öljykatastrofiin liittyvät jutut ja katso animaatiot SK:n Teemat-osiossa.

Lähde AP