Päivän kuvat: Libyassa haudataan sodan uhreja, maan itäosa havittelee autonomiaa

Ulkomaat 6.3.2012 14:14
Libyalaiset kantavat joukkohaudasta löytyneitmukautettu nosto-osaä vainajia Bengasissa maanantaina 5. maaliskuuta. Kuvat Manu Brabo / AP Photo / Lehtikuva.

Libyan sisällissodassa viime vuonna menehtyneitä laskettiin haudan lepoon maanantaina Bengasissa. Tuhannet ihmiset kokoontuivat seuraamaan, kun 23 kuorma-autoa kuljetti Libyan lipuilla peitetyt puiset arkut hautapaikalle.

Yli 160 vainajaa löytyi joukkohaudasta Bin Jawwadin pikkukaupungista, joka sijaitsee Libyan rannikon suuren valtatien varrella, noin 600 kilometriä Tripolista itään. Kaikki kuolleet olivat kotoisin itäisestä Libyasta. Nuorin vainaja oli 17-vuotias mies. Osaa menehtyneistä ei ole vielä tunnistettu. Dna-näytteitä ja valokuvia verrataan paraikaa kadonneeksi ilmoitettujen henkilöiden tietokantaan.

Kyseessä oli suurin Libyasta tähän mennessä löydetty joukkohauta, se paikannettiin ensi kertaa jo joulukuussa. Kaivaukset aloitettiin kuitenkin vasta viime perjantaina. Monien kadonneiden omaiset kritisoivat voimakkaasti viranomaisten hidastelua. Asiaa hoitava ministeriö vetosi resurssipulaan.

Valtaosa vainajista on menehtynyt luotien ja kranaatinsirpaleiden aiheuttamiin vammoihin. Jotkut oli teloitettu. Kaiken kaikkiaan noin 7000 ihmisen on arvioitu olevan yhä kadoksissa Libyan sisällisodan jäljiltä. Sodan päättymisestä on kulunut vajaa puoli vuotta.

Autonomia-aikeita

Libyan väliaikaishallinto ponnistelee rakentaakseen maahan jonkinlaiset turvallisuusjoukot. Yksi suurimmista haasteista on myös erilaisten sotilaallisten ryhmien ja lukuisten heimojen edustajien saaminen saman neuvottelupöydän ääreen.

Tiistaina Bengasissa kuitenkin kuohui jälleen: joukko paikallisia heimojohtajia, sissiryhmien komentajia ja poliitikkoja julisti osan itäistä Libyaa puoli-autonomiseksi alueeksi. He vannoivat Gaddafin hallinnon aikana tapahtuneen syrjinnän tulleen tiensä päähän ja nimittivät alueelle oman neuvoston sen asioita hoitamaan.

Neuvoston johtajaksi valittiin Ahmed al-Zubair, joka oli yksi Gaddafin hallinnon pitkäaikaisimmista poliittisista vangeista. Al-Zubair on myös Libyan tämänhetkisen hallituksen virkaansa nimittäneen NTC:n jäsen. Al-Zubair vannoi puolustavansa alueen oikeuksia, mutta totesi neuvoston myös tunnustavan väliaikaishallinnon kansainvälisten asioiden hoitajana. Autonomia-aikeiden taustalla piilee moni vanha kauna. Itäinen Libya toimi pitkään Muammar Gaddafin vastaisen liikkeen keskuksena. Epäonnistuneet vallankaappaus- ja salamurhayritykset olivat usein lähtöisin idästä, jota neljä vuosikymmentä hallinnut diktaattori rankaisi muun muassa epäämällä terveydenhuoltoon ja koulutukseen suunnattuja varoja. Samaan aikaan lännessä elettiin leveästi. Suuri osa Libyan vauraudesta on kuitenkin peräisin juuri itäisiltä öljykentiltä.

Itäisen Libyan itsenäistymispyrkimyksiin liittyy myös vanhan monarkian aikainen järjestelmä: ennen Muammar Gaddafin valtaanastumista Libya oli jaettu kolmeen osavaltioon. Tripolitania sijaitsi lännessä, Fezzan lounaassa ja Kyrenaika – arabiankieliseltä nimeltään Barqa – idässä. Jokaisella alueella oli tuolloin oma pääkaupunki, parlamentti, poliisivoimat ja oikeusistuimet. Itäinen Libya haluaa Barqan takaisin.

Osin autonomiseksi julistettu alue noudattelisi siis vanhan osavaltion rajoja – Syrtin kaupungista Egyptin rajalle saakka, kertoo uutistoimisto AP. Väliaikaishallinto on ilmaissut useita kertoja vastustavansa itäisen Libyan autonomia-aikeita ja pelkäävänsä koko maan hajoamista.

Joukkohaudoista löytyneet vainajat haudattiin uudelleen. Vain osa kuolleista kyettiin tunnistamaan.
Libyalaismies hiljentyi sukulaisensa haudalla.
Bengasissa haudattiin 155 joukkohaudasta löytynyttä vainajaa.
Hautajaisiin osallistui tuhansia ihmisiä.

Lähteet: The Washington Post, Boston Globe