Päivän kuvat: Libyan kapinalliset taistelevat, tilanne yhä tukalampi

Ulkomaat 17.3.2011 14:30
Libyalainen kapinallinen ilmatorjuntakonekiväärin takana Tobrukin kaupungissa 16. maaliskuuta. Kuva Patrick Baz / AFP / Lehtikuva.

Kapinallisten asema Libyassa on käymässä yhä tukalammaksi. Samaan aikaan kun länsimaat epäröivät edelleen väliintulon mahdollisuutta ja sen tapaa, libyalaisten kapinallisjoukkojen aika uhkaa loppua kesken.

Todellisesta tilanteesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa. Liikkeellä on runsaasti huhuja, ja edelleen on epäselvää, kuka pitää halussaan mitäkin aluetta. Molemmat osapuolet ovat raportoineet voittoisista taisteluista.

Keskiviikkona Libyan johtajan Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam Gaddafi totesi, että hallituksen joukot ovat valmiita tuhoamaan kapinallisten vastarinnan Bengasin kaupungissa. Noin miljoonan asukkaan Bengas sijaitsee Libyan itäosassa ja on ollut pääosin kapinallisjoukkojen hallinnassa.

Keskiviikkona Kansainvälinen Punainen Risti perääntyi kaupungista, koska pelkäsi Gaddafin joukkojen lähestyvää hyökkäystä.

Yhä epätoivoisempaa taistelua käyvät kapinalliset ovat toivoneet, että Libyan ylle määrättäisiin lentokielto. Gaddafin joukot ovat hyökänneet toistuvasti ilmaiskuilla kapinallisten hallitsemille alueille.

Kansainvälinen yhteisö on tähän mennessä ollut eri linjoilla lentokiellon suhteen. Kieltoa kannattavat maat kuten Ranska ja Britannia ovat yrittäneet saada YK:n turvallisuusneuvostoa tekemään asiaa koskevan päätöksen. Toistaiseksi Saksa, Kiina ja Venäjä ovat olleet haluttomia tekemään ratkaisuja.

Yhdysvaltojen mukaan turvallisuusneuvoston pitäisi harkita erilaisia keinoja siviilien suojelemiseksi. Yksituumaisuutta ei ole löytynyt siitäm mitä pitäisi tehdä Gaddafia vastustavien ryhmien auttamiseksi.

Varhain torstaiaamuna USA:n kuitenkin kerrottiin olevan valmis lentokiellon toteuttamiseen. Yhdysvaltain YK-suurlähettilään Susan Ricen mukaan maa on valmis menemään myös pidemmälle. Asiasta kertoi BBC.

Vielä keskiviikkona libyalainen diplomaatti totesi, että kansainvälisellä yhteisöllä on 24 tuntia aikaa toimia. Muussa tapauksessa esimerkiksi Ajdabiyahin kaupungissa saattaa tapahtua kansanmurha.

Gaddafin poika puolestaan totesi voitonvarmasti, että sotilasoperaatiot ovat päättyneet.

”48 tunnissa kaikki on ohi”, Saif al-Islam kertoi Euronews-kanavan haastattelussa.

Libyalaiset koululaiset osoittivat mieltään Tripolissa YK:n tilojen ulkopuolella 17. maaliskuuta. Libyan television mukaan Gaddafin joukot olisivat saaneet hallintaansa Misratan, maan kolmanneksi suurimman kaupungin. Kuva Mahmud Turkia / AFP / Lehtikuva.

Muammar Gaddafin omista aivoituksista on ollut mahdotonta saada tarkkaa selvyyttä.

Aiemmin hän muun muassa varoitti länsimaiden johtajia hyökkäyksestä maahansa. Gaddafi uhkasi liittoutua al-Qaidan kanssa ja julistaa pyhän sodan.

Tätä aikaisemmin hän oli kuitenkin kuvaillut libyalaisia kapinallisia al-Qaidaksi ja terroristeiksi.

Al-Qaidan Pohjois-Afrikan siipi itse tuomitsi helmikuun lopulla Libyan hallinnon toimet mielenosoittajia vastaan. Se kertoi tekevänsä kaikkensa tukeakseen Gaddafin vastaista kansannousua.

Asiasta kertoi islamistiryhmien toimintaa internetissä seuraava amerikkalainen SITE-laitos.

Vielä helmikuun puolivälissä näytti siltä, että Gaddafin 42-vuotinen hallitsijakausi oli tullut tiensä päähän. Libyan uskottiin seuraavan Egyptin ja Tunisian esimerkkiä ja kaatavan maan hallituksen.

Nyt asetelmat ovat kääntyneet ja kansannousu on muuttunut veriseksi sisällissodaksi.