Päivän kuvat: Kreikka äänestää säästöpaketista – kansa kapinoi

Ulkomaat 28.6.2011 12:11
Ammattiliittojen edustajat osoittivat mieltään tiistaina 28. kesäkuuta. Kuva Angelos Tzortzinis / AFP / Lehtikuva.

Kreikassa alkoi tänään tiistaina kahden vuorokauden mittainen yleislakko – juuri ennen huomista parlamentin äänestystä leikkausohjelmasta, joka läpi mennessään mahdollistaisi kansainväliset lainapaketit.

Turisti istuu Piraeuksen satamassa 28. kesäkuuta. Lakko pysäytti lautat. Kuva Alkis Konstantinidis / AFP / Lehtikuva.

Ateenassa käynnissä olevat mielenosoitukset kohdistuvat parlamenttiin ja huomiseen äänestykseen. Työtaistelutoimenpiteiden uskotaan pysäyttävän valtaosan julkisista palveluista.

Yli 5 000 poliisia on asettautunut vartioimaan Ateenan keskustaa, missä aikaisemmin tässä kuussa järjestetty mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi.

Vartija kulkee tyhjällä asemalaiturilla Ateenan rautatieasemalla. Kuva Louisa Gouliamaki / AFP / Lehtikuva.

Parlamentin on hyväksyttävä ja pantava täytäntöön leikkausohjelma tällä viikolla saadakseen lainaa Kansainväliseltä valuuttarahastolta ja EU:lta.

Kansainväliset luotonantajat ovat vaatineet lainan vastineeksi Kreikalta menojen leikkauksia, julkisen sektorin työntekijöiden lomauttamista, veronkorotuksia ja valtionomaisuuden myymistä.

Kuva Angelos Tzortzinis / AFP / Lehtikuva.

Kreikka suostui jo viime keväänä koviin sääästötoimenpiteisiin: eläkkeitä ja lomarahoja leikattiin, polttoaineen, savukkeiden, alkoholin ja luksustuotteiden veroa korotettiin, sekä eläkeikää nostettiin 61 ikävuodesta 65 vuoteen.

Parlamentti äänestää uudesta leikkausohjelmasta keskiviikkona iltapäivällä. Suurimmat ammattiliitot ovat suunnitelleet mielenosoituksia myös huomisaamulle.

Lähteet: The Guardian, CNN