Päivän kuvat: Kosovon kuuma raja, kallistunut risteilijä ja kahden auringon planeetta

Ulkomaat 16.9.2011 12:47

Kuva Dimitar Dilkoff / AFP / Lehtikuva.

Jarinjen rajanylityspaikkaa Serbian ja Kosovon rajalla eivät valvo enää Naton joukot. Tämä ja toinen kiistelty ylityspaikka maiden rajalla siirtyivät Kosovon ja EU:n poliisivoimien valvontaan.

Serbia ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä, ja alueella on ollut levottomuuksia viimeksi kesällä. Rajanylityspaikat olivat heinäkuusta tähän päivään Naton valvonnassa. Valvonnan siirron on pelätty aiheuttavan uusia etnisiä yhteenottoja. Tunnelma rajan läheisyydessä on kireä.

Kuva Hakon Mosvold Larsen / AFP / Lehtikuva.

Eilen kaksi ihmistä kuoli matkustajalaivan palossa Norjassa Ålesundin lähistöllä. Laiva hinattiin satamaan, jossa se yön aikana kallistui kriittisen paljon. Jopa uppoamista pelättiin. Päivän aikana vettä on saatu pumpattua laivasta pois, eikä tilanne vaikuta enää niin pahalta.

Kuva Sergei Ilnitski / AFP / Lehtikuva.

Astronautti Ron Garan (kuvassa) Yhdysvalloista sekä venäläiset kosmonautit Andrei Borisenko ja Alexander Samokutjajev palasivat maahan vietettyään 160 päivää kansainvälisellä avaruusasemalla.

Miehiä kuljettanut Sojuz-avaruuskapseli laskeutui Kazakstaniin aamulla Suomen aikaa.

Elokuussa näytti siltä, että kansainvälinen avaruusasema jää tyhjilleen, koska Venäjän käyttämissä kantoraketeissa oli turvallisuusongelmia. Nyt Venäjä on ilmoittanut, että seuraava miehitetty lento avaruusasemalle lähtee 14. marraskuuta.

Kuva Nasa / AFP / Lehtikuva.

Tässä on taiteilijan näkymys siitä, miltä planeetta Kepler-16b saattaisi näyttää. Planeetassa on se erikoisuus, että se kiertää kahta tähteä. Sillä on siis kaksi aurinkoa.

Tiedot Nasan Kepler-avaruusteleskoopin tekemästä löydöstä julkaistiin Science-tiedelehdessä. Planeetta on 200 valovuoden päässä maasta, ja sen arvioidaan olevan olosuhteiltaan kylmä.

Kepler-16b:llä on vertailukohta populaarikulttuurissa. Star Wars -elokuvissa on planeetta nimeltä Tatooine, jolla myös on kaksi aurinkoa.