Päivän kuvat ja video: Vihdoin onnistunut lähtö – Sojuz-avaruusalus laukaistiin kohti ISS-asemaa

Ulkomaat 14.11.2011 14:00
Sojuz laukaistiin kuuden aikaan aamulla Suomen aikaa Kazakstanissa. Kuva Mikhail Klimentyev / AFP / Lehtikuva.

Venäläinen Sojuz-avaruusalus singahti tänään avaruuteen kyydissään venäläiset kosmonautit Anton Shkaplerov ja Anatoli Ivanishin sekä amerikkalainen astronautti Dan Burbank. Laukaisu tapahtui Kazakstanissa Baikonurin kosmodromissa, maailman vanhimmassa ja suurimmassa avaruuskeskuksessa.

Kulunut vuosi on ollut Venäjän avaruusjärjestö Roskosmokselle epäonninen, sillä tähän mennessä viisi satelliittia on tuhoutunut jo laukaisuvaiheessa. Viime viikolla Marsin Phobos-kuuhun pintanäytettä ottamaan lähetetyn avaruusluotaimen matka tyssäsi väärälle kiertoradalle. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että luotain on menetetty iäksi, sillä siihen ei ole toistaiseksi onnistuttu saamaan yhteyttä.

Dan Burbank ja Anatoli Ivanishin poseerasivat kuvaajille ennen Sojuzin laukaisua 14. marraskuuta. Kuva Mikhail Metzel / AFP / Lehtikuva.

Myös Sojuzin piti lähteä kohti ISS-asemaa jo kaksi kuukautta sitten. Laukaisua kuitenkin lykättiin, kun miehittämätön Progress-alus putosi viime elokuussa. Lokakuinen uusintayritys onnistui, ja tähän mennessä näyttäisi siltä, että myös Sojuzin matka kohti avaruusasemaa sujuu ongelmitta.

Epäonnistumiset ovat kuitenkin olleet Roskosmokselle erityisen harmillisia siksi, että maailman ensimmäisestä, Juri Gagarinin suorittamasta avaruuslennosta tuli tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta.

Koska Yhydsvaltain avaruushallinto Nasa lopetti 30-vuotisen avaruusohjelmansa kesällä, Venäjän avaruusjärjestö huolehtii nyt yksin kaikista matkoista ISS-asemalle.

Jos Sojuzin matka sujuu hyvin, se on perillä ISS-asemalla keskiviikkoaamuna. Uuden miehistön tehtävänä on työskennellä avaruusasemalla seuraavat neljä kuukautta. ISS:n nykyinen miehistö palaa takaisin Maahan viikonloppuna.

Katso myös video Sojuzin laukaisusta Roskosmoksen YouTube-kanavalta.

Lähde Reuters