Päivän kuvat: Armeija apuun Etelä-Korean ennätystulvissa – vaarana vanhat miinat

Ulkomaat 28.7.2011 12:28
Sotilaat lapioivat mutaa tulvan jälkeen asuinalueella Soulissa torstaina 28. heinäkuuta. Kuva Park Ji-hwan / AFP / Lehtikuva.

Etelä-Koreassa ainakin 77 ihmistä on kuollut tai kadoksissa rankkasateiden, tulvien ja maanvyörymien jäljiltä.

Lisäksi ihmisiä on varoitettu vanhoista maamiinoista, jotka maanvyörymät ovat siirtäneet paikoiltaan sotilastukikohdan alueelta. Miinat ovat peräisin Korean sodasta 1950-luvulta.

Ongelmat keskittyvät pääkaupunki Souliin ja sen ympäristöön. Maanvyörymät ovat tuhonneet taloja ja muuta omaisuutta ja lisäksi siirtäneet räjähteitä ammusvarastolta Soulin pohjoispuolella.

Paikalliset ihmiset ovat huolissaan räjähdysvaarasta alueella, vaikka armeija vakuuttikin, että kadonneet räjähteet olisi saatu takaisin.

Torstaina armeijan joukot määrättiin apuun pelastustöissä ja jälkien siivouksessa. Mutaa riittää lapioitavaksi, sillä vyörymä ulottui erästäkin asuintaloa kolmanteen kerrokseen. Lisäksi torstaina ennustettiin, että rankkasateet jatkuvat.

”Jos sataa näin paljon, mikään maa maailmassa ei kestä sitä”, Etelä-Korean presidentti Lee Myung-bak sanoi.

Tiistain jälkeen Soulin alueella on satanut noin puoli metriä vettä, joka on enemmän kuin koskaan sitten vuoden 1907.

Noin 4 500 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Häiriöt liikenteessä ja sähkönjakelussa vaikeuttavat soulilaisten elämää.

Sama myrsky on iskenyt myös Pohjois-Koreaan, mutta suljetusta maasta ei ole tullut tietoja tuhoista. Asiantuntijat ovat huolissaan maanvyöryjen mahdollisuudesta myös pohjoisen puolella.

Asukkaat tyhjensivät liikkeitään tulvan jäljiltä kauppa-alueella Dongducheonin kaupungissa Soulin pohjoispuolella torstaina 28. heinäkuuta. Kuva Jung Yeon-Je / AFP / Lehtikuva.
Autot juuttuivat tulvaveteen Soulissa keskiviikkona 27. heinäkuuta.
Lähde: Reuters