Päivän kuvat: Arizonan metsäpalot raivonneet jo kaksi viikkoa

Ulkomaat 13.6.2011 12:07
Lähes kymmenentuhatta ihmistä on evakuoitu palojen tieltä. Kuva Kevork Djansezian / AFP / Lehtikuva.

Toukokuun lopusta asti raivonneet metsäpalot Arizonan osavaltiossa Yhdysvalloissa ovat tuhonneet jo 1 800 neliökilometrin kokoisen alueen, mikä vastaa yli kahden Suomen pääkaupunkiseudun kokoista pinta-alaa.

Yli neljätuhatta ihmistä työskentelee kuivissa olosuhteissa pitääkseen läheiset kylät turvattuina. Tuli uhkaa myös voimalinjoja, jotka ovat lähimmillään vain reilun kymmenen kilometrin päässä paloalueista.

Viranomaisten arvion mukaan paloalueesta kuusi prosenttia on tällä hetkellä hallinnassa, mutta pahimman vaiheen uskotaan olevan jo takana.

Tuli raivoaa pääosin asumattomalla alueella ja on tuhonnut vain 30 rakennusta. Hiljattain 7 000 asukasta pääsi palaamaan koteihinsa, mutta lähes kolme tuhatta asukasta Alpinen, Nutrioson ja Greerin kylistä joutuu pysymään vielä evakossa.

Palomiehet pyrkivät estämään palon leviämisen kulottamalla. Kuva Kevork Djansezian / AFP / Lehtikuva.

Yksi ongelma on, että maastopalojen sammuttamiseen käytettävä kalusto vanhenee käsiin. Monet sammutuslennoilla käytettävistä lentokoneista ovat jopa 50 vuotta vanhoja ja niillä lentäminen alkaa olla jo liian vaarallista.

Esimerkiksi vuonna 2002 C-130-koneen siipi katkesi kesken sammutuslennon ja aiheutti koneen syöksymisen metsään Yosemiten kansallispuiston lähellä. Kone oli rakennettu vuonna 1956.

Kaluston uusimista on suunniteltu tälle vuodelle, mutta uusien koneiden hankinta pelkästään sammutuskäyttöön on suhteettoman kallista. Todennäköisempi ratkaisu onkin uusien lentokoneiden ostamisen sijaan hankkia uudehkoja lentokoneita vuokraamalla.

Sammutustyöt ovat tähän mennessä nielleet 27 miljoonaa dollaria.

Lähteet: Boston Globe, Washington Post, Bloomberg