Päivän kuvat: Arizonan ampuja tänään oikeuteen – ”erittäin häiriintynyt yksilö”

Ulkomaat 10.1.2011 15:00
Kuva Shaun Tandon / AFP / Lehtikuva.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Gabrielle Giffords saapui tucsonilaisen ostoskeskuksen edustalle tapaamaan äänestäjiään lauantaiaamuna Arizonassa. Tapahtuma keskeytyi, kun 22-vuotias Jared Lee Loughner ampui ensin demokraattiedustajaa lähietäisyydeltä ja kääntyi sen jälkeen tulittamaan kohti väkijoukkoa.

Muutamat paikalla olleet onnistuivat keskeyttämään ammuskelun taklaamalla Loughnerin. Siitä huolimatta kuusi ihmistä sai surmansa ja 14 loukkaantui. Giffords sai osuman päähänsä ja taistelee hengestään sairaalassa.

Arizona Poliisi piti ostoskeskuksen alueen eristettynä lauantaina. Kuva Laura Segall / AFP / Lehtikuva.

Loughner astuu oikeuden eteen ensi kertaa tänään. Häntä syytetään ensimmäisen asteen murhasta sekä useasta murhan yrityksestä.

Kuulusteluissa Joughner on pysynyt täysin vaiti. Internetissä hän on toisaalta ollut hyvinkin aktiivinen, ja postittanut sekavia viestejä eri yhteisöpalveluihin, kuten YouTubeen.

Erikoisissa internetviesteissään Loughner syytti hallitusta muun muassa aivopesusta. Hän vaikutti pelkäävän, että hallitus seuraa häntä. Lisäksi hän piti poliisivoimien määräysvaltaa perustuslain vastaisena.

Jotkut demokraattipuolueen edustajat uskovat Loughnerin saaneen innoitusta tekoonsa teekutsuliikkeen äärilaidalta. Arizonan teekutsulaiset ovat puolestaan kertoneet, ettei nuori mies ole osallistunut heidän kokouksiinsa tai laittanut nimeään heidän postituslistalleen.

”En usko hänen ideologiansa olleen mitenkään johdonmukainen”, sanoi Trent Humphries, eräs Tucsonin teekutsuliikkeen perustajista Washington Postille.

”Luulen hänen olleen erittäin häiriintynyt yksilö.”

Lähteet: CNN, Washington Post