Päivän kuva: Vampyyrilepakon purema tappoi ihmisen Yhdysvalloissa

Ulkomaat 12.8.2011 17:00
Vampyyrilepakko puree tavallisesti villieläimiä, mutta joskus myös ihmisiä. Kuva AFP / Lehtikuva.

Meksikolainen 19-vuotias poika kuoli vampyyrilepakon puremasta tarttuneeseen vesikauhuun Yhdysvalloissa. Kuolemantapaus on ensimmäinen laatuaan Yhdysvaltain sairaaloissa, maan terveysviranomaiset sanoivat torstaina.

Poika sai pureman kantapäähänsä kotimaassaan kymmenen päivää ennen saapumistaan Yhdysvaltoihin. Häntä ei ollut rokotettu vesikauhua vastaan.

Tauti oli poikkeuksellisen raju, sillä sen itämisaika oli vain 15 päivää. Vesikauhun itämisaika on viranomaisten mukaan keskimäärin 85 päivää.

Vesikauhuun sairastuminen on harvinaista. Vuoden 2000 jälkeen Yhdysvalloissa on dokumentoitu vain 32 vesikauhutapausta, joista kahdeksan aiheutui ulkomailla saadusta puremasta.

Verta imeviä vampyyrilepakoita on kolmea eri lajia. Niitä tavataan tyypillisesti Meksikossa, Brasiliassa, Chilessä ja Argentiinassa. Vampyyrilepakot purevat tavallisesti nukkuvia villieläimiä ja karjaa, mutta joskus myös ihmisiä.

Vampyyrilepakko saalistaa vain täydellisessä pimeydessä. Kun lepakko löytää sopivan uhrin, se laskeutuu maahan ja lähestyy uhriaan kävellen tai hyppien. Vampyyrilepakko voi myös ottaa nopeita pyrähdyksiä jopa kahdeksan kilometrin tuntivauhdilla.

Vampyyrilepakko tekee uhrin ihoon viillon terävillä etuhampaillaan. Sen sylki estää verta hyytymästä samalla kun eläin ruokailee puolen tunnin ajan. Puremat ovat vaarallisia infektioriskin sekä harvinaisempien tartuntatautien, kuten vesikauhun, vuoksi.

Vampyyrilepakkokannat rajoittuvat Latinalaiseen Amerikkaan, mutta Yhdysvaltain tartuntatautien keskuksen mukaan lämpenevä ilmasto voi ajaa kantoja pohjoiseen Yhdysvaltain puolelle.

Lähteet: AFP, National Geographic