Päivän kuva: Vajoama nielaisi kerrostalon keskellä kaupunkia Guatemalassa

Ulkomaat 1.6.2010 15:00
Vajoama Guatemalan pääkaupungissa. Kuva Luis Echeverria / AP / Lehtikuva.

Keski-Amerikassa raivonnut Agatha-myrsky laittoi pisteen iin päälle sunnuntaina, kun kolmikerroksinen talo katosi yhtäkkiä jäljettömiin Guatemalassa. Syynä oli yli 60 metrin syvyinen ja 30 metrin levyinen reikä.

Valtava aukko ilmestyi Guatemala Cityyn juuri myrskyn riehuessa
voimakkaimmillaan. Silminnäkijähavaintojen mukaan reiän
nielaisemassa kerrostalossa oli ainakin yksi ihminen. Useita henkilöitä
on myös ilmoitettu kadonneeksi.

Paikalliset pistävät vajoaman voimakkaan sateen ja kehnon viemäröinnin syyksi. Kolme ihmistä sai surmansa vuonna 2007, kun samalle alueelle ilmaantui samankaltainen vajoama.

Agatha on kauden ensimmäinen trooppinen myrsky, joka moukaroi sekä Guatemalaa että naapurimaa El Salvadoria. Viikonlopun aikana Agatha kaatoi kansan niskaan metrin verran vettä, aiheutti useita maanvyörymiä ja murskasi taloja.

Yhteensä Agatha on surmannut ainakin 146 ihmistä Keski-Amerikassa. Guatemala Citystä on evakuoitu yli 94 000 ihmistä.

Myrskyn aiheuttamat vahingot ovat herättäneet pelkoa Guatemalan ja El Salvadorin taloustilanteen heikkenemisestä. Molemmissa maissa tämän vuoden kahvisato on kärsinyt vakavia vahinkoja.

Apu saapui maanantaina

Guatemalan rannikolle alkoi saapua ulkomaisia apujoukkoja maanantaina.

Telttoja ja lääketarpeita on lennätetty paikalle helikoptereilla. Yhdysvaltain hallitus on lahjoittanut Guatemalalle 113 000 dollaria, jotta maa voi maksaa hätäapuvälineistä. Guatemalan hallituksen esittänee virallisen avunpyynnön tänään.

Guatemalan viranomaiset ovat varoittaneet asukkaita uusista tulvista, koska Pacaya-tulivuoren sylkemä tuhka tukkii osaltaan viemäreitä. Viime torstaina sattunut tulivuorenpurkaus sulki maan kansainvälisen lentokentän ja peitti lähialueet tuhkalla.

Lähde Daily Mail, The Guardian