Päivän kuva: Tästä arjesta maailman vesipäivä muistuttaa

jätevesi
Teksti
Netta Vuorinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Intialainen Shakeel sukeltaa saastuneeseen Yamuna -jokeen etsimään pyhiinvaeltajien uhraamia kolikoita. Kuva Gurinder Osan / AP / Lehtikuva

Maailman vesistöihin kaadetaan joka päivä kaksi miljardia tonnia jätettä, kertoo tänään Keniassa julkaistu raportti. Tänään vietetään maailman vesipäivää. YK:n isännöimän kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta sekä veden määrästä että laadusta koko maapallolla.

“Käytännössä me uimme jätevedessä”, sanoo David Osborn, joka on yksi YK:n Sick Water -tutkimuksen toteuttajista. Tutkimuksen mukaan käsittelemätön likavesi ja eläinperäinen jäte ovat suurimmat syyt maailman vesien saastumiseen.

Maailmassa ei ole montaa paikkaa, jossa heikko vesitilanne näkyisi niin selvästi kuin Nairobin slummeissa. Sateisena päivänä hökkelikylien ympäristö koostuu sakeasta mutavellistä, ihmisten jätteistä ja muovisesta silpusta.

Jätevesien käsittelyjärjestelmän puute ei kuitenkaan ole vain Nairobin ongelma. Lähes 80 prosenttia maailman jätevedestä huuhdellaan suoraan järviin, jokiin ja meriin. Kysymys ei myöskään ole pelkästään kehitysmaiden aiheuttamista jätteistä – syyllisiä ovat yhtä lailla teollisuusmaat.

Modernit jätelaitokset pystyvät yleensä erottelemaan jätevedestä suurimman osan patogeeneistä, mutta uusia haasteita aiheuttavat erilaiset kemikaalit. Masennuslääkkeiden, ehkäisypillereiden, huumeiden, aurinkorasvan ja hyönteiskarkotteiden kemikaalit muodostavat vain osan niistä jäänteistä, joita on löydetty puhdistetusta juomavedestä esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Maailman vesipäivää vietetään tänään seitsemännettätoista kertaa.

Lähde National Geographic