Päivän kuva: "Sotilaallinen voitto ei onnistu Afganistanissa"

Afganistan
Teksti
Jyrki Karvinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Afgaanityttö kantaa vettä kanistereissa kohti kotiaan Kabulissa helmikuussa 2010. Kuva Altaf Qadri / AP / Lehtikuva.

“Sotilaallinen voitto Afganistanissa ei onnistu”, arvioi Yhdysvaltain maanpuolustuskorkeakoulun (National Defense Universityn) think-tankin vanhempi asiantuntija, Leo Michel Helsingin vierailullaan.

Vaikka Michel totesi puhuvansa Helsingissä yksityishenkilönä, hän edusti entisenä korkeana Yhdysvaltain puolustusministeriön virkamiehenä selkeästi presidentti Barack Obaman hallinnon kantoja.

Obaman hallinnon sotilasjohtajat ovat jo useaan otteeseen tyrmänneet sotilaalliseen voittoon pyrkivän strategian Afganistanissa. Nyt arvovaltainen amerikkalaisasiantuntija asettui Helsingissä samalle kannalle.

Michel painotti, ettei Yhdysvalloilla ole monopoliasemaa Afganistanin sodassa, sillä 40 prosenttia Naton Afganistanin Isaf-operaation joukoista on eurooppalaisia ja kanadalaisia.

Michel korosti myös sitä, että Naton operaatioihin on saatava nykyistä enemmän “kokonaisvaltaista” otetta eli sekä sotilaallista että siviilikriisinhallintaa ja yhteisymmärrystä paikallisen väestön kanssa.

Hän nosti Suomen esimerkiksi siitä, miten tuo kokonaisvaltaisuus voidaan Naton operaatioissa toteuttaa. Suomalaisen kriisinhallinnan malli on amerikkalaisasiantuntijan mukaan pantu myönteisesti merkille aiemmin niin Kosovossa kuin EU-operaatioissa.

Naton 5. artikla pysyy

Naton strategiaa on tarkoitus uudistaa tuntuvasti kuluvan vuoden aikana. Michel kuitenkin tyrmäsi ajatuksen Naton peruskirjan viidennen artiklan eli turvatakuupykälän muuttamisesta.

Michel muistutti, että Naton uudet jäsenmaat, erityisesti Baltian maat, ovat huolissaan siitä, miten Nato varmistaa niiden turvallisuuden suhteessa Venäjään. Senkin vuoksi Naton turvatakuupykälä eli yhteisen puolustuksen velvoite pysyy Naton peruskirjassa, vaikka Naton strategia saakin uusia painotuksia, Michel vakuutteli.

Suomeen suuri Nato-konferenssi

Helsingissä järjestetään 3.-4. maaliskuuta laaja konferenssi, jossa ruoditaan Naton uutta strategiaa. Nato-riihen isännöivät ulkoministerit Alexander Stubb ja Carl Bildt.

Konferenssi on suurin Suomessa järjestetty Nato-kokous.

Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen osallistuu Kalastajatorpalla järjestettävään konferenssiin, johon saapuu Naton jäsenmaista ja kumppanimaista yhteensä noin 150 osanottajaa.

Kalastajatorpan konferenssi on osa Naton järjestämää yli 20 Naton uutta strategiaa käsittelevien tilaisuuksien sarjaa.

Konferenssien tulokset luovutetaan Rasmussenille huhtikuun lopulla, minkä jälkeen jäsenmaat ryhtyvät ruotimaan virallisesti Naton uuden strategian linjauksia.

Nato päättää strategisesta konseptistaan huippukokouksessaan Lissabonissa marraskuun lopulla.