Päivän kuva: Saako 13-vuotias purjehtia yksin maailman ympäri?

Juho Salminen
Ulkomaat 25.8.2009 14:10
Laura Dekker Guppy-nimisessä purjeveneessään toukokuussa 2009. Kuva CORNE VAN DER STELT / AP / Lehtikuva.

Tämä on uusi taso keskustelussa siitä, mitä kaikkea valtio voi määrätä yksilön puolesta.

Laura Dekker on alankomaalainen 13-vuotias tyttö. Hän on ilmeisen intohimoinen purjehtija. Dekkerin suurena tavoitteena on olla nuorin ihminen, joka on seilannut yksin maailman ympäri.

Nyt Alankomaiden lastensuojeluviranomaiset ovat vieneet asian oikeuteen. Dekkerin huoltajuus halutaan väliaikaisesti pois hänen oikeilta vanhemmiltaan, jotta nämä eivät voi päästää häntä matkalle.

Nuori purjehtija on saanut innostuksensa kotoa, sillä BBC:n mukaan hänen kerrotaan syntyneen vesillä Uuden Seelannin edustalla seitsemän vuoden purjehduksen aikana. Eikä hän ole pysynyt poissa vesiltä sen jälkeenkään: hollantilaismedian mukaan hän vietti 11-vuotiaana yksin seitsemän viikkoa purjehtien. Maailmanympäripurjehdus on ollut hänen unelmansa kymmenvuotiaasta saakka.

Oikeudelta odotetaan asiassa päätöstä tämän viikon aikana.

Keskustelu

Ei tässä ole mitään epäselvyyttä. Tuon ikäisen tytön paikka on kotona, ei yksin maailmalla eikä varsinkaan merillä.
Lastensuojeluviranomaiset toimivat oikein. Yllättävän ilahduttava uutinen, sillä kyse on kuitenkin omalaatuiseen vapaamielisyyteensä vinksahtaneesta Hollannista.

Olen ihan samaa mieltä kuin Kirsikka. Ihmettelen, miten vanhemmat perustelevat päätöksensä, että nuori tyttö pitäisi päästää yksin vesille.

Tuskin kukaan epäilee, etteikö lapsi olisi taitava purjehtija – homman pointti onkin nimenomaan sanalla lapsi.

Huckleberry Finnin hengessä, anna palaa Laura!

Vapaamielisyydestä ahdistuvat ihmiset herättävät minussa ensin ärtymystä, sitten sääliä, ja lopulta hillittömän halun viuhahtaa heidän edessään marisätkä suupielestä roikkuen.