Päivän kuva: Ostaisitko tämän käytetyn Tintti-albumin 20 000 eurolla?

Ulkomaat 30.1.2010 08:55

tinttikirja

Se on nostettu omaan lasivitriiniinsä. Ympärillä ja alapuolella on satoja muita Tintti-kirjoja ja -tuotteita, mutta tämä on niistä kaikkein arvokkain.

Musta lappu kirjan vieressä kertoo, että kyse on ensipainoksesta. Kirja on myös ensimmäinen töyhtöpäisen reportterin seikkailuista, joista tuli maailmankuuluja.

Kirja on vuodelta 1930. Se on Tintin au pays des Soviets (Tintti neuvostojen maassa). Siinä on 137 mustavalkoista sarjakuvasivua.

Mustaan lappuun on kirjoitettu hinta, 20 000 euroa.

Aika kallis. Sille tuskin löytyy ostajaa?

Päinvastoin, vakuuttaa Marie Poirien Mille sabords -pöydän takaa. On keräilijöitä, jotka haluavat täydellisen sarjan Hergen sarjakuvia juuri ensipainoksina – ja lähes mihin hintaan hyvänsä.

Tämä Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla Ranskassa myynnissä oleva albumi on kaiken lisäksi hyväkuntoinen, joten hinta on aivan kohdallaan.

Tintti-albumi ei ole ainoa vanha sarjakuvakirja Angoulêmen festivaaleilla. Niiden ja taiteilijoiden originaalipiirrosten myyntiä varten festivaalialueelta on varattu laaja teltta – tai kupla, kuten järjestäjät väliaikaisia rakennuksia kutsuvat. Originaalien hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta tuhansiin euroihin.

Tintti-kirja lienee kuitenkin kallein yksittäinen tuote, joka on myynnissä. Mille sabordsin pöytä ei tänä vuonna ole keräilijöiden teltassa vaan se löytyy toisesta kuplasta nykysarjakuvan keskeltä.

Hergen sarjakuvat ja originaalit ovat Ranskassa keräilijöiden ykköskohde, Marie ja Olivier Poirien kertovat. Kärjessä ovat myös Franquinin sarjakuvat, Piko ja Fantasio, Niilo Pielinen, Marsupilami ja ns. Mustat sivut.

Keräilijät täydentävät kokoelmaansa myös huutokaupoissa. Suuri sarjakuvien huutokauppa järjestetään huhtikuussa Pariisissa, jonne odotetaan huutajia kaikkialta maailmasta.

Myyjien mielestä klassikkosarjakuva on paitsi keräilykohde myös sijoitus, jonka arvo vain kasvaa ajan myötä.

Mutta tuskipa Angoulêmen vierailla on varaa ensimmäisen Tintti-albumin ensipainokseen?

Poirienit uskovat, että kirja menee kaupaksi festivaaleilla. Löytyihän ostaja viime vuonnakin, kun vitriinissä oli myynnissä priimakuntoinen ensipainos Tintistä neuvostojen maassa. Se oli kuin juuri painosta tullut, niin hyvässä kunnossa se oli.

Tuolloin ostaja maksoi albumista mukisematta pyydetyt 35000 euroa.

Angoulêmen sarjakuvavafestivaalit päättyvät sunnuntaina. järjestäjät odottavat noin 200 000 vierasta.  Joukkoon mahtuu kaikenikäisiä ja -tuloisia.