Päivän kuva: Onko tämä teos tuntematon Leonardo da Vincin työ?

Ulkomaat 14.10.2009 15:16
Kuva AP / Lehtikuva

Tämä alun perin 1800-luvun teoksena pidetty maalaus saattaa olla paljon luultua enemmän. Asiantuntijat epäilevät taulun olevan aiemmin tuntematon Leonardo da Vincin työ.

Epäilyn taustalla on eräs taiteentuntija ja joukko ranskalaisen laboratorion tutkijoita, jotka ovat löytäneet taulun ylälaidasta mahdollisesti Leonardolle kuuluneen sormenjäljen.

Sormenjälki on peräisin etu- tai keskisormesta. Se muistuttaa läheisesti sormenjälkeä Leonardon Vatikaanissa olevassa teoksessa. Kyseisen kirkkomaalauksen valmistumisen aikaan Leonardo ei vielä käyttänyt työssään apureita.

Ranskalainen erikoislaboratorio on nyt tutkinut taulua 18 kuukautta. Hiilianalyysissä tutkittu teos on ajoitettu 1400-luvun lopulle, ja tekijän on todettu olleen Leonardon tapaan vasenkätinen. Teoksen tyyli muistuttaa paljon Leonardon töitä.

Italialainen renessanssin yleisnero eli 1452-1519. Hänen tunnettuja ja runsaasti kopioituja töitään on esimerkiksi Mona Lisa, Viimeinen ehtoollinen ja Vitruviuksen mies. Kysymys kuuluu, hyväksytäänkö tämä uusi teos Leonardon käsialaksi.

Antiques Trade Gazettelehden mukaan kuuluisa da Vinci -asiantuntija, Oxfordin yliopiston professsori Martin Kemp on taulun aitouden kannalla.

Tutkimuksiin alettiin taulun nykyisen omistajan, taidekeräilijä Peter Silvermanin aloitteesta. Jos teos hyväksytään Leonardo da Vincin työksi, sen arvo nousee aiemmasta noin 10 000 euron arviosta yli 100 miljoonaan euroon.

Renessanssipukuisen naisen muotokuvan oletetaan esittävän Bianca Sforzaa, joka oli Milanon herttuan tytär.

Lähde AP, BBC, YLE

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.