Päivän kuva: ”Me teemme lopun talebaneista”

Ulkomaat 8.3.2010 16:30
Hezb-e-Islamin taistelijat antautuivat Agfanistanin poliisille Baghlanin maakunnassa. Kuva AP / Lehtikuva

Taleban-joukot ovat saaneet hallintaansa useita kyliä Afganistanin koillisosissa parin päivän tulitaistelujen jälkeen. Vastassa oli toinen islamistiryhmä Hezb-e-Islami Gulbuddin.

Tänään lähes 70 HIG:in jäsentä vetäytyi taistelusta ja antautui poliisille. Viikonlopun aikana on kuollut yhteensä ainakin viisikymmentä taistelijaa.

Antautuneet islamistitaistelijat eivät kuitenkaan halua tehdä yhteistyötä Afganistanin hallituksen kanssa, vaan siunauksen omille toimilleen.

”Jos hallitus suojelee ja tukee meitä, teemme talebaneista lopun Baghlanin alueella”, sanoi Noorullaq, yksi 11 HIG-komentajista, jotka luovuttivat aseensa hallitukselle. Hän puhui maakunnan pääkaupungissa Pul-e-Khumrissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Presidentti Hamid Karzain hallituksen valta on heikko Baghlanin maakunnassa. Kun islamistien kahakat alkoivat, afgaanipoliisit kerääntyivät taistelualueen lähistölle ja pystyttivät paikalle kenttäsairaalan. Lääkehoitoa oli tarjolla niille taistelijoille, jotka halusivat loikata hallituksen puolelle.

Lähde The Canadian Press