Päivän kuva: Kuu sai luodin silmäänsä

Hanna Hihnala
Ulkomaat 9.10.2009 16:53
Kuva AP / Lehtikuva

Vuoden 1902 mykkäelokuvassa kuvattiin osuvasti tilannetta, joka toteutui yli sata vuotta myöhemmin. Still-kuva filmistä Le Voyage Dans La Lune näyttää, kuinka Kuu saa luodinmuotoisen avaruuskapselin silmäänsä.

Tänään perjantaina iltapäivällä Suomen aikaa Kuun kraateriin törmäsi Centaur-raketti, joka lähestyi sen pintaa luotiakin nopeammin, 9 000 kilomerin tuntivauhdilla. Raketin törmäysenergia vastasi 1,5 tonnin räjähdyspanosta.

Törmäys kuului Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan kokeeseen, jonka tarkoitus on selvittä onko kohdekraaterissa Kuun etelänavan tuntumassa vesijäätä. Tämän takia miehittämätön raketti laitettiin törmäyskurssille Kuun kanssa.

Centaur-raketti osui ensin kuun pintaan. Tarkoituksena oli saada aikaan suuri, jopa kilometrien korkuinen törmäyspilvi. Perässä tuli luotain, joka keräsi syntyneestä pilvestä näytteitä ennen iskeytymistään Kuun pintaan. Maahan lähetetyistä näytteistä etsitään merkkejä vedestä.

Törmäys on Nasan arvion mukaan osunut kohteeseensa. Tarkempia tietoja on luvassa muutaman viikon kuluttua.

Kuu on kiehtonut ihmisiä niin pitkään kun olemme katsoneet ylös. Kuu on toiminut inspiraationa romansseille, lauluille ja runoudelle. Tosin ihmiset myös pitävät asioiden räjäyttelystä. Nyt voimme tehdä molempia.

Aiheesta lisää Nasan sivuilla.

Lähde AP, HS.fi

Keskustelu

Sopisikohan joku kokeen sovellutus alykkaan elaman etsimiseen?
Suomessa kokeilun voisi aloittaa poliitikoista. Ammuttaisiin tennispallo silmaan.
Vettahan siella paassa joka tapauksessa on, ei tosin ihan kirkasta mutta varista valia.
Aly, sen loytyminen olisi kiehtovaa!

USA aloitti kuun miehittämisen pommittamalla

Amerikkalaiset ovat 40 vuoden ajan todistelleet tehneensä kymmenkunta miehitettyä kuumatkaa. Nyt NASA hyppii riemusta kun onnistuivat pommillaan osumaan kuuhun. Pommituksen tavoitteena oli löytää kuusta jäätä, joka voisi varmistaa veden saannin, kun sitä tulevaisuudessa ruvetaan asuttamaan. Se, että kuun asuttaminen aloitetaan pommittamalla, viittaa paremminkin sen miehittämiseen.

”Tämä on suuri päivä tieteelle ja tutkimukselle. Se tieto joka lähiviikkojen aikana kerätään, tulee olemaan merkittävä lisäharppaus kuun salaisuuksia selvitettäessä. LCROSS tiimiä voidaan onnitella suunnattomasta saavutuksesta, kun se sinnikkäästi kehitti halvan aluksen, ja ratkaisi lukuisia teknisiä ongelmia ja operatioon liittyviä haasteita.” Noin ylistävät nasalaiset operaatiotaan.

Vähemmän meteliä pidettiin Apollo-lentoihin liittyvistä teknisistä haasteista. Eikö pommittamisen sijasta olisi ollut parempi lähettää tutkimusalus kuun pintaa poraamaan. Siihen ei amerikkalaisten tekninen osaaminen kuitenkaan ilmeisesti riitä. Skeptikot epäilevät, ettei kuussa ole koskaan edes käyty, ja tämänkertainen missio vain lisää epäilijöiden määrää.

Maapallolla on valtavasti vettä. Meristä ja järvistä huolimatta veden saanti on ongelma monissa maissa. Ongelmaa ei ole pystytty ratkaisemaan edes pommittamalla. Etenkin amerikkalaiset ovat niitä pudottaneet joka puolelle maapalloa.

Näitä luetaan juuri nyt