Päivän kuva: Jyri Jaakkola antoi kasvot Meksikon epäkohdille

Ulkomaat 29.4.2010 15:46
Meksiko Poliisin oikeuslääketieteellinen asiantuntija tutkii ampumavälikohtauksessa surmansa saanutta paikallispoliisia Guadalajarassa Meksikossa sunnuntaina 25.huhtikuuta. Kuva Carlos Jasso / AP / Lehtikuva.

Suomalaiseen mediaan on tänään tulvinut uutisia Jyri Jaakkolan kuolemasta Meksikossa viime yönä. Pitkän linjan kehitys- ja ympäristöaktivisti oli matkalla San Juan Copalan kylään, kun puolisotilaalliset joukot pysäyttivät autokaravaanin. Kohtaaminen sai järkyttävän lopun: kaksi ihmistä ammuttiin kuoliaaksi. Lisäksi ainakin viisitoista ihmistä loukkaantui ja useita on yhä kateissa.

Oaxacan osavaltiossa on ollut levotonta jo vuosia. Kiistan aiheena ovat alkuperäisväestön oikeudet. Vuonna 2006 alueella taphtui kansannousu, jonka jälkeen monet järjestöt ja erilaiset aktiivit ovat pyrkineet rakentamaan osavaltioon rauhaa. Niin ei ole kuitenkaan käynyt, vaan aluetta kahlitsee yhä osavaltion valtapuoluetta kannattavat puolisotilaalliset joukot.

Väijytykset, ampumavälikohtaukset ja taistelut eivät siis ole mitään harvinaisuuksia Oaxacassa, tai tarkemmin sanottuna koko Meksikossa. Muutama esimerkki viikon varrelta:

Sunnuntai 25. huhtikuuta

Päivän kuva on Guadalajaran maakunnasta Meksikosta. Viranomaisten mukaan kaksi miestä avasi tulen, kun kaksi poliisia pysäytti näiden auton tutkiakseen sen. Välikohtauksessa kuoli toinen poliiseista ja toinen ampujista. Lisäksi loukkaantui kolme sivullista, joista yksi oli pyörätuolissa.

Maanantai 26. huhtikuuta

Armeija ampui kuoliaaksi viisi aseistettua miestä Meksikon pohjoisosassa Nuevo Leonin ja Tamaulipasin osavaltioiden rajalla. Paikallinen huumekartelli Los Zetas oli vallannut alueella sijaitsevan maatilan joukkojensa ampumaharjoittelua varten.

Heti viranomaisten saavuttua alkoi tulitaistelu, jonka aikana osa huumeliigan jäsenistä pääsi pakenemaan. Viranomaiset löysivät maatilalta joukon kiväärejä sekä huumeita. Useat eri kartellit ovat taistelleet Nuove Leonin ja Tamaulipasin osavaltioiden hallinnasta jo hyvän aikaa.

Tiistai 27. huhtikuuta

Armeija ilmoitti vapauttaneensa 16 panttivankia Sabinas Hidalgon kylässä sijaitsevasta talosta. Nuorin vangituista oli vain vuoden ikäinen.

Sotilaat saapuivat piirittämään taloa nimettömän vihjeen perusteella. Aseistautuneet sieppaajat avasivat tulen, sotilaat vastasivat. Tilanteen lauettua vallattu talo tutkittiin. Viranomaiset löysivät kaksi surmattua. Olivatko kuolleet sieppaajia vai panttivankeja? Kenen luoteihin he kuolivat, sieppaajan vai sotilaan? Viranomaiset eivät ole tarkentaneet tietoa.

Talosta löytyi ruumiiden lisäksi kaksi tonnia marihuanaa.

Keskiviikko 28. huhtikuuta

Jyri Jaakkolan murha toi Meksikon väkivaltaisuudet, valtataistelut ja huumesodat keskelle suomalaisten arkea. Meksikon Suomen suurlähetystön edessä pidettiin tänään muistotilaisuus, jossa puhui muun muassa kansalaisjärjestö Uudessa Tuulessa vaikuttava ystävä ja kollega Mervi Leppäkorpi:

”Paras kunnioitus Jyrin muistolle on, että jatkamme työtä. Tehdään epäkohtia näkyväksi ja puututaan niihin.”

Lue myös Jyri Jaakkolan pitämää Toinen Meksiko -blogia.

Lähteet: AP, Latin America Herald Tribune