Päivän kuva: Ilmastonmuutos saa Kiinan joet kuivumaan – tai tulvimaan

Karri Kokko
Ulkomaat 10.11.2009 17:31
AP / Lehtikuva.

Vasta julkistetun tutkimuksen mukaan seuraavien vuosikymmenien aikana ilmaston lämpeneminen aiheuttaa Jangtsejoen varrella Lounais-Kiinassa lisää kuivuutta, lisää tulvia ja lisää myrskyjä.

Joenvarren asukkaille rajut muutokset eivät ole uusi asia, kuten käy ilmi tässä alunperin maaliskuussa 2007 julkaistussa kuvassa, jossa Chongqingin kaupungin asukkaat nauttivat teetä kuivuneessa joenuomassa.

Lähteet: AP, Wikipedia, WWF

Keskustelu

Katsokaapa viherhatut M.O.T 9.11.-09 TV1
Siinä teille faktaa!!

MOT on kieltämättä joskus jäänyt kiinni totuudenkin levittelystä.

Ihan pakko se nyt on uskoa, että Kiinan joet joskus kuivuvat, joskus tulvivat ja toisinaan virtailevat jopa normaalisti! Liekö vain outo yhteensattuma, että samalla tavalla käyttäytyvät kaikki muutkin joet maailmassa.

Vakavasti puhuen: olisi joskus mukavaa nähdä juttu jostain luonnonilmiöstä ilman tuota iänikuista ilmastonmuutosleimaa. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ilmastonmuutos on kuulemma jälleen aiheuttanut sellaisen kuivuuden, että ihmiset pakenevat muualle. Outoa sekin, että niin kauan kuin muistetaan, siellä on aina parin vuosikymmenen välein ollut sama juttu. Ja pakko sinne on vaan takaisin ängetä heti, kun kuivuus vähän hellittää!

Toivon hartaasti realismia ja harkintaa tuon ”ilmastonmuutoksen” käytössä. Suurempi uutinen pitäisi olla sen, että ilmasto yhtäkkiä lakkaisikin muuttumasta.

Ilmiö liittyy kait vuoristojäätiköiden sulamiseen. Talvella vettä varastoituu jäätiköihin jotka sitten kesällä kun on kuivemmat ajat sulavat. Jäätiköt toimivat siten puskureina pidättäen osan vedestä kylmänä aikana. Kun puskureita ei ole kaikki vesi tulee kerralla alas jolloin joet tulvivat. Kuivana aikana ei ole sulamisvesiä jolloin joet kuivuvat. Kaikenkaikkiaan vettä tulee ilmastonmuutoksen seurauksena enmmän (sateet lisääntyvät) mutta vesi tule epätasaisemmin jokia alas.