Päivän kuva: Haittaako tämä torvi jalkapalloelämystä?

Ulkomaat 15.6.2010 16:00
Vuvuzela Jalkapallofani puhaltaa vuvuzela-torveen ennen Japanin ja Kamerunin välistä ottelua 14. kesäkuuta. Kuva Bernat Armangue / AP / Lehtikuva.

Yhtäkkiä jalkapalloa seuraava väki puhuu vuvuzeloista. Ne kuulemma ärsyttävät, niistä tulee kuulemma palautetta paljon Ylelle ja BBC:lle ja niiden vaimentamiseksi on kehitetty erilaisia sovelluksia.

Niille jotka eivät vielä tiedä, kyseessä on tuo kuvassa näkyvä torvi. Kovaääninen eteläafrikkalainen katsomotorvi, jonka erottaa televisiolähetyksissä tasaisena ampiaismaisena surinana pelin taustalla.

Valitukset aiheesta eivät ole kaikuneet täysin kuuroille korville. Esimerkiksi Yle ilmoitti tänään, että se on jo onnistunut suodattamaan lähetyksistään vuvuzelojen ääntä. Tämä onnistui internetistä löytyneellä ohjelmalla, jolla torvien äänten taajuus voidaan poistaa.

Nettiin onkin ilmaantunut erilaisia ohjelmistoja, osa maksullisia, joita tarjotaan avuksi vuvuzela-haittaan.

Britannian yleisradio BBC kertoo puolestaan saaneensa 545 valitusta aiheesta. Yhtiö kertoo tutkivansa, millaisia mahdollisuuksia sillä on vähentää katsomotorvien ääntä kisalähetyksissä.

Itse tapahtumapaikalla Etelä-Afrikassa kilpailunjärjestäjät pohtivat vuvuzela-kieltoa, mutta päättivät luopua ideasta.

Mutta jalkapallo on paljon muutakin kuin ärsyttäviä torvia katsomossa. Etelä-Afrikassa on pelattu vasta muutama päivä, mutta silti sivustomme uutiskuvavirtaan on tullut jo paljon upeita uutiskuvia otteluista je tapahtumista. Voit seurata kisoja kuvien kautta SK:n kuvaseinällä. Se päivittyy sitä mukaa kuin uusia kuvia tulee.