Päivän kuva: Egyptistä löytyi roomalaistyylinen minimuumio

Ulkomaat 13.4.2010 15:30
Bahariyan keitaalta löydetty sarkofagi. Kuva HO / AP / Lehtikuva

Egyptiläiset arkeologit ovat löytäneet mutkikkaasti veistetyn sarkofagin Bahariyan keitaalta. Tunikaan puettua, suurisilmäistä naista esittävä arkku on laatuaan ensimmäinen roomalaistyylinen muinaisjäännös, joka alueelta on löydetty.

”Tämä löytö on uniikki”, sanoo arkeologi Mahmoud Afifi, joka johtaa kaivauksia. Afifi vahvisti myös, että alustavien tutkimusten mukaan sarkofagin sisällä on muumio.

Erikoislaatuinen sarkofagi on vain metrin mittainen, ja sen kannessa on paljon tarkasti kaiverrettuja yksityiskohtia: huivi, rannekoru, jalkineet ja helmikaulakoru. Naisen silmät on tehty värjätyistä kivistä, jotka saavat kantajansa näyttämään elävämmältä.

Vielä ei tiedetä, kuka sarkofagissa lepää. Mahmoud Afifi kertoo, että arkeologit luulivat ensin löytäneensä lapsen
haudan sarkofagin koon vuoksi. Monimutkaisista kaiverruksista päätellen nainen on kuitenkin ollut varakas ja merkittävä aikuinen.

Arkeologit löysivät sarkofagin lisäksi myös kultaisen reliefin, jossa kuvataan egyptiläisen Horus-jumalan neljä poikaa. Lisäksi haudasta paljastui laastista muotoiltua naamioita, useita lasista ja savesta muotoiltuja tarve-esineitä ja muutamia metallikolikoita.

Tutkijat toivovat, että kolikoista voitaisiin määrittää löydön tarkka ikä.

Sarkofagi löytyi sattumalta koekaivauksissa, joita tehtiin alueelle suunnitellun nuorisokeskuksen takia. Rakennusurakka siirtynee toiseen paikkaan, sillä sarkofagin lisäksi arkeologit löysivät myös kolmetoista muuta hautapaikkaa. Yksikään niistä ei tosin ollut yhtä viimeistelty kuin se, josta pikkuruinen sarkofagi kaivettiin esiin.

Bahariyan keidas on kuuluisa reliikeistään, jotka ovat peräisin kreikkalais-roomalaiselta aikakaudelta. Kymmenisen vuotta sitten alueelta löytyi ”Kultaisten muumioiden laakso”, valtava hautausmaa, jossa lepäsi satoja muumioita.

Monet tuolloin löydetyistä sarkofageista oli päällystetty lehtikullalla ja veistetty perinteiseen muinaisegyptiläiseen tyyliin. Eilispäivänä julkistettu pikkusarkofagi on kuitenkin enemmän roomalaistyylinen, mikä tekee löydöstä merkittävän.

Lähteet: AP, NPR