Päivän kuva: Britit muistavat Irakissa ja Afganistanissa kaatuneita sotilaitaan

Karri Kokko
Ulkomaat 5.11.2009 18:30
Kuva Alastair Grant / AP / Lehtikuva.

Britit kunnioittavat Irakissa ja Afganistanissa kaatuneita sotilaitaan. Westminster Abbeyn edustalle pystytettyjä ristejä koristaa sotilaan kuvan lisäksi sunnuntaina järjestettävän muistopäivän tunnus eli punainen unikko. Irakin ja Afganistanin sodissa on kuollut vuoden 2003 jälkeen yhteensä yli 230 brittisotilasta.

Lähteet: AP, BBC News

Keskustelu

Kun noita elämänsä menettäneitä ihmiskuvia katsoo, tulee surullinen olo. Kaikki kunnia briteille, jotka rohkenevat katsoa kunniallisesti kuolemaa silmästä silmään, ja toimia vastuullisesti rauhan ja demokratian puolesta sielläkin missä monet loistavat poissaolollaan.
Miltähän olisi tuntunut jos aikanaan Suomen käymien sotien kaatuneiden kymmenet ja kymmenet tuhannet kuvat olisi asetettu vastaavasti näytteille johonkin? Suomussalmella Raatteentien alkukohdassa on ulkoilmamuseo, johon on kärrätty sikäläisissä Talvisodan taisteluissa kaatuneiden määrää vastaava joukko kivenjärkäleitä. Niitäkin katsellessa tulee pysähdyttävä olo: miten julmaa ja järjetöntä on väkivaltaisiin ideologioihin ja ääriuskonnollisiin aggressioihin liittyvä halu alistaa ja tuhota toisinajattelevat keinoja kaihtamatta.