Päivän kuva: Afganistanin presidentinvaaleissa kampanjoidaan uhallakin

Ulkomaat 17.8.2009 15:00

Istuvaa presidenttiä Hamid Karzaita vastassa oleva ehdokas kampanjoi erikoisella tavalla.

Abdullah Abdullahin kannattajia Kabulissa 17. elokuuta 2009. Kuva Dima Gavrysh / AP / Lehtikuva

Yli 10 000 sinisiä lippuja heiluttelevaa ihmistä tungeksi Talebanin aikana teloituspaikkana tunnetulla stadionilla Kabulissa. Tänään on viimeinen kampanjointipäivä Afganistanin presidentinvaaleissa ja sinisiin sonnustautuneet ihmiset olivat Abdullah Abdullahin kannattajia.

Abdullah ja istuva presidentti Hamid Karzai ovat vaalien pääehdokkaita. Karzai on ollut vallassa vuodesta 2001, jolloin Yhdysvallat syrjäytti Taleban-hallinnon. Hänen arvellaan olevan vahvoilla vaaleissa, mutta entinen ulkoministeri Abdullah on viime aikoina parantanut mahdollisuuksiaan.

Kampanjatempaus johti pidätyksiin

Samassa yhteydessä toteutettiin Afganistanissa erikoinen tempaus. Yllä kiertelevät helikopterit pudottivat satoja paperilappuja, joissa oli Abdullahin kuva ja vaalinumero, kertoo uutistoimisto AFP.

Myöhemmin poliisi pidätti helikopterien pilotit ja Abdullahin kampanjahenkilökunnan. AFP:n mukaan syynä oli ilmeisesti Kabulin ilmatilan loukkaus.

Afghanistanissa pidetään torstaina presidentinvaalit toista kertaa maan historiassa. Vaaleissa valitaan myös 420 neuvonantajaa 34 provinssiin. Vaaleissa on 17 miljoonaa äänioikeutettua. Presidentinvaaleja varjostaa Talebanin uhkaukset iskeä äänestyspaikkoihin.

Lähteet: AP, AFP