Paikalliset sähköverkot tuovat sivilisaation kehitysmaiden syrjäseuduille

Ompelukone Ahmedabadissa Intiassa toimii aurinkoenergialla. Kuva Amit Dave / Reuters.

Monissa kehitysmaissa ei ollut vielä ehditty rakentaa lankapuhelinverkon infrastruktuuria, kun matkapuhelimet mullistivat maailman. Varsinkin Afrikassa hypättiin monin paikoin lankapuhelimien yli suoraan langattomaan viestintään.

Nyt kehitysmaiden syrjäseuduilla hypätään keskitetyn sähköntuotannon ja koko maan kattavien sähkön siirtoverkkojen yli hajautettuun tuotantoon, kertoo Technology Review -lehti.

Maailmassa elää yhä puolitoista miljardia ihmistä ilman sähköä. Heistä valtaosa asuu syrjäisillä alueilla. Esimerkiksi Intiassa on sähköverkkojen ulkopuolella 268 miljoonaa ihmistä maaseudulla, mutta vain 21 miljoonaa kaupungeissa.

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan edulliset mikrotuotannon teknologiat voivat tuoda sähkön suurelle osalle kehitysmaiden köyhistä, jotka elävät satojen kilometrien päästä kantaverkosta.

Sähköllä on valtava merkitys syrjäisten kylien kehityksen kannalta. Jos kylässä on vain yksi pieni aurinkopaneeli, sillä voi juuri ja juuri ladata päivisn kännyköitä. Jos kylässä on oma sähköverkko, koululaiset voivat opiskella illalla lampun valossa ja jääkaapit estävät ruokaa ja lääkkeitä pilaantumasta.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon on sanonut, että sähköistäminen on kaikkein tärkein kestävän kehityksen keino.

Sähkön mikrotuotannossa voi yhdistellä erilaisia energianlähteitä ja varmistaa ne akuilla.

Kehitysmaiden syrjäseuduilla ei yleensä ole pulaa auringonvalosta. Tyypillisessä mikrotuotantoyksikössä on aurinkopaneeleja päivän tuotantoa varten ja lyijyakkuja yön pieneen kulutukseen. Koko järjestelmä on varmistettu dieselaggregaateilla. Sähkön voi käyttää yhdessä kylässä tai sitä voi siirtää lyhyitä matkoja lähikylien välillä.

Australialainen mikrotuotantoteknologiaan erikoistunut Optimal Power Solutions on tänä vuonna kaksinkertaistanut piensähköverkkojen asennukset Kaakkois-Aasiassa ja Intiassa. Vastaavaa teknologiaa kehittävät myös sellaiset jätit kuin ABB ja General Electric.

Kaikkein laajimmat ja kehittyneimmät pienverkot ovat Malesiassa, ja myös Intiassa on kokeiltu pientuotantoa. Hajautettu tuotanto sopisi syrjäseutujen lisäksi varmistamaan Intian kaupunkien hyvin epäluotettavaa sähkönjakeluverkkoa.

Malesia näyttää mallia

Malesiasta on tulossa piensähköverkkojen pioneeri, kertoo Technology Review -lehti.

Maan hallituksen esimerkkilaskelmien mukaan kymmenen kylän kytkeminen sähköverkkoon 130 kilometrin päässä lähimmästä sähkölinjasta maksaisi 60 miljoonaa euroa. Se olisi kohtuuton investointi vain 800 kyläläisen saamisesta sähköverkon piiriin.

Pientuotantoon perustuva omavarainen sähköverkko kylien välillä maksaisi vain runstaa 20 miljoonaa euroa, ja se takaisi luotettavan sähkönjakelun 24 tuntia vuorokaudessa.

Vielä kaksi vuotta sitten Malesian Borneon väestöstä neljälles oli sähkönjakelun ulkopuolella. Hajautetun tuotannon ansiosta Malesian hallitus on saavuttamassa tavoitteensa sähköistää 95 prosenttia borneolaisista tämän vuoden loppuun mennessä.

Nyt hallitus tavoittelee kunnianhimoisempaa 99 prosentin tasoa viemällä pientuotantoa kaikkein syrjäisimpiin kolkkiin harvaan asutulla Borneon saarella.