”Paavi on pysynyt terävänä – hän on ottanut vanhenemisen merkit vakavasti”

Ulkomaat 11.2.2013 14:41

Paavi Benedictus XVI kertoi luopuvansa virastaan, koska hänellä ei ole enää voimia tehtävänsä täyttämiseen.

”Uutinen oli yllätys, koska vastaavaa ei ole tapahtunut keskiajan jälkeen”, sanoo Helsingin ortodoksinen piispa metropoliitta Ambrosius.

Vaikka Ambrosius onkin ulkopuolinen suhteessaan katolisuuteen, hän on tuntenut paavi Benedictuksen jo silloin, kun tämä oli vasta kardinaali Joseph Ratzinger. Miehet tutustuivat nimittäin jo 1980-luvulla ortodoksien ja katolilaisten ekumeenisissa tapaamisissa.

Ambrosius pitää paavia poikkeuksellisen terävä-älyisenä miehenä.

”Samalla hän on vaatimaton. Vielä kardinaalinakin hän käveli Pietarinkirkon aukion yli ja jutteli pyhiinvaeltajien kanssa aivan kuin kuka tahansa pappismies.”

Ambrosius pitää ratkaisua järkevänä.

”Paavi on pysynyt terävänä. Hän on havainnut vanhenemisen merkit ja ottanut ne vakavasti. Jos Luoja suo, hän toivottavasti jatkaa dogmaattisten kirjojensa kirjoittamista”, hän sanoo.

Teologina Benedictus on erikoistunut juuri dogmatiikkaan eli kristilliseen oppiin ja tunnustukseen. Kardinaalina hän oli katolisen kirkon ”uskonopin kongregaation” voimakas johtaja, joka ei sallinut poikkeamista kirkon perinteisestä etiikasta eikä pappien selibaatista, vaan vaali tiukasti oikeaa oppia.

Voimat vähentyneet

Benedictus XVI, 85, on keskiajan jälkeen ensimmäinen paavi, joka jättää virkansa omasta tahdostaan.

Edellinen tapaus oli paavi Gregorius XII, joka erosi vuonna 1415 lopettaakseen läntisen kirkon skisman. Katolisen kirkon riidat olivat silloin menneet niin pitkälle, että paavin istuimesta kilpaili Gregoriuksen lisäksi kaksi muutakin miestä, Avignonin ”paavi” Benedictus XIII ja Pisan ”paavi” Johannes XXIII. Aikaisempi keskiajan historia tuntee muutamia muitakin tapauksia, joissa paavi erosi virastaan.

Paavi kertoi erostaan 11. helmikuuta kardinaalien kokouksessa eli konsistorissa, joka myös valitsee hänen seuraajansa.

Paavin voimat ovat heikentyneet viime kuukausina, mutta Vatikaanin tietojen mukaan hän ei kärsi mistään akuutista sairaudesta.

”Minun on ollut pakko huomata kyvyttömyyteni hoitaa minulle uskottu virka”, kommentoi hän itse eroaan.

”Tutkittuani toistuvasti omaatuntoani Jumalan edessä, olen tullut varmuuteen siitä, että korkean ikäni takia voimani eivät enää riitä Pietarin seuraajaviran hoitamiseen.”

”Tästä syystä, ja täysin tietoisena tämän teon vakavuudesta, vapaasta tahdostani ilmoitan eroavani Rooman piispan, Pyhän Pietarin seuraajan virasta”, hän sanoi Vatikaanin tiedotteen mukaan.

”Benedictus XVI jää välivaiheen paaviksi”

Vatikaanin mukaan ero tulee voimaan 28. helmikuuta kello 19. Paavin virka on täyttämättä, kunnes Benedictuksen seuraaja valitaan. Vatikaanin mukaan uusi paavi pyritään valitsemaan ennen pääsiäistä, joka tänä vuonna sattuu maalis-huhtikuun vaihteeseen.

Ambrosius arvioi, että Benedictus XVI jää katolisen kirkon ”välivaiheen paaviksi”.

”Hän ei tehnyt uusia avauksia, vaan pyrki pitämään koossa moniarvoisen ja yhä moniarvoistuvan katolisen yhteisön. Voisi odottaa, että nyt on sellaisen paavin vuoro, joka kykenee tuomaan katolisen kirkon eettisissä kysymyksissä enemmän tähän aikaan”, Ambrosius sanoo.

Lukuisia seuraajaehdokkaita Euroopan ulkopuolelta

Uutistoimisto Reuters listasi jo 11. helmikuuta lukuisia seuraajaehdokkaita Benedictukselle. Reuters pitää mahdollisena, että seuraava paavi tulee Aasian, Afrikan tai Etelä-Amerikan kehittyvistä maista. Sen keräämällä listalla on 10 nimeä, joista kolme eteläamerikkalaista, kolme eurooppalaista, kaksi pohjoisamerikkalaista, yksi aasialainen ja yksi afrikkalainen.

Aakkosjärjestyksessä Reutersin lista on seuraava:

Joao Braz de Aviz, 65, Brasilia. Pitää tärkeänä taistelua köyhyyttä vastaan ja sympatisoi vapautuksen teologiaa.

Timothy Dolan, 62, USA. Tunnettu dynaamisuudestaan ja huumorintajustaan, suosittu henkilö kotimaassaan.

Marc Ouellet, 68, Kanada. Hankkinut kokemusta Vatikaanin henkilökunnan ja piispojen pomona.

Gianfranco Ravasi, 70, Italia. Toiminut Vatikaanin kulttuuriministerinä.

Leonardo Sandri, 69, Argentiina. Toiminut Vatikaanin hierarkian kolmosena eli henkilökuntapäällikkönä, ei kokemusta seurakuntapapin tehtävistä.

Odilo Pedro Scherer, 63, Brasilia. Latinalaisen Amerikan vahvin paaviehdokas, Sao Paolon arkkipiispa.

Christoph Schönborn, 67, Itävalta. Benedictuksen entinen oppilas, Wienin arkkipiispa.

Angelo Scola, 71, Italia. Milanon arkkipiispa, monen italialaisen suosikki, bioetiikan ja islamin asiantuntija.

Luis Tagle, 55, Filippiinit. Kardinaaliksi vasta viime vuonna, karismaattisena pidetty henkilö.

Peter Turkson. 64, Ghana. Johtava afrikkalainen ehdokas, Vatikaanin ”oikeuden ja rauhan” toimiston johtaja, rahoitusmarkkinoiden reformin puolestapuhuja.