Paanajärven perilliset

Ulkomaat 16.8.2007 06:00

Vienan Karjalan historiallisen kylän nuoret haluavat kotikylästään maailmalle.Paanajärvi

Teksti Juho Salminen
Kuvat Saku Soukka

Kuva yllä: Maikki Kokkova (vas.), Ann Gorbatšova ja Olga Simonova. Ann on tullut Krasnoborskista ystävänsä Olgan kanssa Paanajärvelle isovanhempiensa luokse viettämään kesää.

SK kuvagalleria: Saku Soukan Paanajärvi-kuvia

Kesä–heinäkuun taitteessa valokuvaaja Saku Soukka matkasi Paanajärven kylään Karjalan tasavaltaan tallentamaan paikallisten nuorten tuntoja.

Vielä alkukesästä historiallisesti arvokkaan kylän vanhempaa osaa uhkasi hukkuminen voimalaitoshankkeen vuoksi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että 1950-luvulta saakka haudottu voimalaitoshanke ei toteudu. Voimayhtiöt ovat vetäytyneet projektista kuultuaan, millainen kohde jäisi veden alle. Kylän asukkaat ovat vedonneet presidentti Putiniin voimalaitosta vastaan, ja vuonna 2005 alkoi prosessi Paanajärven saamiseksi Unescon maailmanperintölistalle.

Paanajärvi koostuu kahdesta osasta: vanhasta historiallisesta kylästä ja 1950-luvulla reilun kilometrin päähän rakennetusta uudemmasta kylästä. Niissä on yhteensä kuutisensataa asukasta. Paanajärven nuorilla – kuten tavallista – on hinku maailmalle. Suurin osa uskoo, että heille ei ole tulevaisuutta kylässä. Moni haaveileekin opinnoista ja töistä isommissa kaupungeissa.

Paanajärvi sijaitsee Vienan Kemijoen varrella 150 kilometriä Suomen rajasta itään Suomussalmen korkeudella. Se on itäisin niistä Vienan runokylistä, joiden alueelta Elias Lönnrot vuosina 1832–1835 keräsi Kalevalan runoja. Paanajärvelle asti Lönnrot ei itse koskaan päätynyt, moni muu suomalainen tutkija ja taiteilija kyllä. J. W. Juvelius toi sieltä vuonna 1886 kivikautisia esineitä Suomen kansallismuseoon.

Kymmenen viime vuoden aikana suomalaiset ovat ottaneet aktiivisesti osaa Paanajärven kylän suojeluun. Kuhmolainen Juminkeko-säätiö, joka vaalii kalevalaista kulttuuriperinnettä, sai haettua Paanajärven vuosina 1996, 1998 ja 2000 World Monuments Watch -listalle, jolle kerätään joka toinen vuosi kulttuurisesti arvokkaita mutta uhanalaisia kohteita.

Paanajärvi on arvokas rakennustensa vuoksi. Niissä on vielä nähtävissä perinteistä vienalaista rakennuskulttuuria. Kylä on Vienan Kemijoen varren viimeinen karjalaiskylä, ja sen arvioidaan olevan myös Vienan Karjalan vanhimpia pitäjiä.

Aiheesta lisää:
Paanajärvi kartalla
Paanajärven sijainti Google Maps -karttapalvelussa esitettynä. Karttakuva on mahdollista vaihtaa satelliittikuvaksi. Paanajärven sijainti on mahdollista siirtää myös Google Earth -satelliittikuvaohjelmaan, jos ohjelma on asennettu koneelle. Sijainnin siirto onnistuu painamalla karttakuvan yläpuolella olevaa ”KML” -näppäintä.

Kuhmolaisen Juminkeko-säätiön laaja sivusto Vienan Karjalan runokylistä, myös Paanajärvestä

Kaleva: Paanajärvi säästyy sittenkin vesivoimalaitokselta (21.7.2007)

Kaleva: Elämänusko palaa Paanajärvelle (27.8.2006)

Wikipedia: Paanajärvi

Wikipedia: Karjalan tasavalta

Wikipedia: Vienan Kemijoki