Pääministeri Matti Vanhanen: Suomi on taas mukana kisassa EU:n huippuviroista

Jyrki Karvinen
Ulkomaat 13.11.2009 16:04

”Tilanne on auki. Pääministeri Reinfeldt käy parhaillaan luottamuksellisia keskusteluja pääministerien kanssa”, kuvasi pääministeri Matti Vanhanen (kesk) EU:n vuorossa olevan puheenjohtajamaa Ruotsin pääministerin Frederik Reinfeldtin yrityksiä löytää jäsenmaiden yksimielinen kanta EU:n huippunimityksiin.

Matti Vanhanen ja Jyri Häkämies 13.11.2009 Kuva Timo Jaakonaho LehtikuvaPääministeri Matti Vanhanen ja puolustusministeri Jyri Häkämies (takana) poistumassa virka-autolla hallituksen istunnosta 13. marraskuuta 2009. Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva.

Vanhanen kertoi eduskunnan suuren valiokunnan kokouksen jälkeen, ettei hän pidä nimityspeliä Suomen kannalta menetettynä, vaan katsoo jälleen, että myös suomalainen voi nousta joko EU:n presidentin tai ulkoministerin tehtävään.

Vanhanen ehti aiemmin jo kumota mahdollisuudet suomalaisen nimittämisestä EU:n huippuvirkoihin. Nyt hän on pyörtänyt kantansa ja spekuloi muiden mukana myös suomalaisehdokkaiden olemisesta sittenkin mukana huippunimitysten kisassa.

EU:n nimitysneuvottelujen peruskuvio muuttui, kun Britannian sosiaalidemokraatteihin lukeutuva ulkoministeri David Miliband ilmoitti, ettei hän ole käytettävissä EU:n ulkopoliittisen korkean edustajan tehtäviin.

Tony Blair yhä EU-pokerin jokeri

Pian myös selvisi, että ehdokkaaksi suostuneen Italian entisen pää- ja ulkoministeri Massimo D’Aleman valintaa vastustetaan useissa jäsenmaissa. D’Aleman ensisijainen ongelma on hänen kommunistitaustassaan.

Milibandin kieltäytyminen voi johtaa siihen, että EU:n ulkoministerin tehtävät menevät keskustaoikeistolaiselle poliitikolle ja EU-presidentiksi nousee eurososialisti. Se merkitsee, että ensi viikon spekulaatioissa kaikki ehdokasnimet ovat jälleen mukana, myös Olli Rehn (kesk) ja Paavo Lipponen (sd).

Vanhanen jatkaa luottamuksellisia keskustelujaan Reinfeldtin ja EU-kollegojensa kanssa ensi torstaina Brysselissä EU-nimityksistä päättävään päämiesillalliseen saakka. Vanhanen ei aio sitä ennen kertoa Suomen kannoista yksittäisiin ehdokkaisiin.

Milibandin kanta ehdokkuuteen riippuu siitä, onko Britannian hallituksen ehdokas ja entinen pääministeri Tony Blair lopulta ehdolla EU:n presidentiksi vai ei. Viestit eri jäsenmaista kertovat, että Blairin kannatus on jälleen lähtenyt nopeasti nousuun. Blair on yhä EU-pokerin jokeri.

Keskustelu

On mukana, ei ole… on, ei ole…

Hienoa sensijaan on se että Euroopan paras valtionvarainministeri on vahvassa konsensuksessa pääministerin kanssa todennut ääneen ettei amerikkalaispankkien sisäinen kriisi koske Suomea.

Ei mitään jakoa. Kysykää Merkeliltä ketkä ovat Saksan ehdokkaat ja mennään perässä. Sieltä kuninkaita on kyselty ennenkin.

Milloin Suomella oli viimeksi huippuvirka EU:ssa? Melkein huipulla oli Liikanen. Siinä kaikki. Mistä ihmeestä on syntynyt käsitys, että nimenomaan suomalaisilla olisi kaikista pienistä Euroopan kansoista mahdollisuus eurooppalaisille huippupaikoille. Suomalaisia on syytetty turhasta vaatimattomuudesta, mutta Brysselissä Suomi-pojilla näyttää olevan itsetunto kohdallaan. Suomalaisten mahdollisuuksia heikentää se fakta, että siellä on 26 muuta Euroopan valtiota liikkeellä samoin kunnianhimoisin tavoittein.

Voi epätoivo.

Taas pitää sitä Lipposta ruveta pelkäämään. Täällä meillä tiedetään hänen todellinen minänsä, mikä se on. Jos EU:n huipputehtävään sellainen ihminen valitaan, ei mistään enää tule mitään. Avoimmuuden vastustaja, siinä pahin vika. Kabinettidiktaattori.

Rehnin myötämielisyys Turkin jäsenyyttä kohtaan on hirveän pelottavaa sekin. Ei ole ihmisellä mitään käsitystä vieläkään siitä, mitä merkitsee islamin leviäminen.

U.V. kirjoitti ”pitää sitä Lipposta ruveta pelkäämään”. Milloin Lipposta on tarvinnut pelätä? Lipponen tiesi mitä EU:ssa pitää tehdä. Lipponen EU:n presidenttinä on turvallinen ratkaisu. Sanokaa EU.sta joku turvallisempi! Tony Blair vai? Paavo presidentiksi, oui!

U.V: kirjoitti ”pitää sitä Lipposta ruveta pelkäämään” – ai Lipposta pelkäämään? Lipponenpa ei kuulunut niiden kahden muun sosiaalidemokraatin joukkoon jotka myivät Suomen maanpuolustuksen allekirjoittamalla maamiinasopimuksen.

Niinpä, Halonen ja Tuomioja junailivat Suomen allekirjoituksen sopimukseen joka avasi maantiemme ulkomaan joukoille marssia vapaasti. Willkommen.

Lipposta piti pelätä Lipposen hallitusten aikaan. Ja vieläkin heikko sdp:n johto kuuntelee tätä henkilöä. Lipposen hallitukset sinetöivät köyhyyteen yli puoli miljoonaa ihmistä.

Kun olisi pitänyt elvyttää, että ihmisillä olisi ollut ostovoimaa, Lipposen hallitukset sotkivat asiat päinvastoin. Nostivat omia palkkioitaan ja etujaan vaan, eikä millään ollut mitään väliä. Ei talous sillä nouse, että laitetaan puolimiljoonaa ihmistä pienessä maassa täysin seinää vasten.

Olet ehkä liian nuori muistaaksesi enää näitä aikoja, jolloin ei niin vain internetissä saanutkaan kirjoittaa – kokematta vainoa – siitä, miten ihmiset kuolivat hoidon puutteeseen ja ruoka-apujonot pitenivät eikä työttömyyskorvauksilla ollut varaa edes työn hakemiseen, kuten valokopioiden ottamiseen eikä bussilippuun. Näin pieni oli peruspäiväraha.

En tiedä onko vieläkään turvallista kirjoittaa kokemuksista Lipposen hallitusten aikaan. Kirjoitan nyt kuitenkin, eiköhän siihen tule joku reaktio taas, mutta tulkoon.

U.V.:n sormi osoittaa väärää miestä. Eikö Lipposen aikana Suomi noussut lamasta? Muistan kyllä että Lipponen oli tiukkana pääministerinä EU:ssa. Ei viherporvareista Lipposen saappaisiin löydy ketään. Heidän aikana lama senkuin pahenee. Täällä on pian puoli miljoonaa ihmistä ilman työtä.

KiPai, no niin, sitäkään ei saanut hoidettua.

Silja, ei se niin mennyt. Kansa köyhtyi ja talous ei ole noussut puolen miljoonan ihmisen kohdalta ollenkaan, eikä nousekaan enää. Siellä ne olivat kaikki puolueet konsensuksessa Lipposen hallituksissa. Olisi ollut keskustakin, jos olisi päässyt. Isännille ropsahti muhkeat tukiaiset siihen aikaan.

Toivottavasti 68 vuotiasLipponen jätetään jo eläkeläiseksi. Nahkurin orret kutsuvat jo häntä.