Pääministeri Matti Vanhanen: Suomi on taas mukana kisassa EU:n huippuviroista

Ulkomaat 13.11.2009 16:04

”Tilanne on auki. Pääministeri Reinfeldt käy parhaillaan luottamuksellisia keskusteluja pääministerien kanssa”, kuvasi pääministeri Matti Vanhanen (kesk) EU:n vuorossa olevan puheenjohtajamaa Ruotsin pääministerin Frederik Reinfeldtin yrityksiä löytää jäsenmaiden yksimielinen kanta EU:n huippunimityksiin.

Matti Vanhanen ja Jyri Häkämies 13.11.2009 Kuva Timo Jaakonaho LehtikuvaPääministeri Matti Vanhanen ja puolustusministeri Jyri Häkämies (takana) poistumassa virka-autolla hallituksen istunnosta 13. marraskuuta 2009. Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva.

Vanhanen kertoi eduskunnan suuren valiokunnan kokouksen jälkeen, ettei hän pidä nimityspeliä Suomen kannalta menetettynä, vaan katsoo jälleen, että myös suomalainen voi nousta joko EU:n presidentin tai ulkoministerin tehtävään.

Vanhanen ehti aiemmin jo kumota mahdollisuudet suomalaisen nimittämisestä EU:n huippuvirkoihin. Nyt hän on pyörtänyt kantansa ja spekuloi muiden mukana myös suomalaisehdokkaiden olemisesta sittenkin mukana huippunimitysten kisassa.

EU:n nimitysneuvottelujen peruskuvio muuttui, kun Britannian sosiaalidemokraatteihin lukeutuva ulkoministeri David Miliband ilmoitti, ettei hän ole käytettävissä EU:n ulkopoliittisen korkean edustajan tehtäviin.

Tony Blair yhä EU-pokerin jokeri

Pian myös selvisi, että ehdokkaaksi suostuneen Italian entisen pää- ja ulkoministeri Massimo D’Aleman valintaa vastustetaan useissa jäsenmaissa. D’Aleman ensisijainen ongelma on hänen kommunistitaustassaan.

Milibandin kieltäytyminen voi johtaa siihen, että EU:n ulkoministerin tehtävät menevät keskustaoikeistolaiselle poliitikolle ja EU-presidentiksi nousee eurososialisti. Se merkitsee, että ensi viikon spekulaatioissa kaikki ehdokasnimet ovat jälleen mukana, myös Olli Rehn (kesk) ja Paavo Lipponen (sd).

Vanhanen jatkaa luottamuksellisia keskustelujaan Reinfeldtin ja EU-kollegojensa kanssa ensi torstaina Brysselissä EU-nimityksistä päättävään päämiesillalliseen saakka. Vanhanen ei aio sitä ennen kertoa Suomen kannoista yksittäisiin ehdokkaisiin.

Milibandin kanta ehdokkuuteen riippuu siitä, onko Britannian hallituksen ehdokas ja entinen pääministeri Tony Blair lopulta ehdolla EU:n presidentiksi vai ei. Viestit eri jäsenmaista kertovat, että Blairin kannatus on jälleen lähtenyt nopeasti nousuun. Blair on yhä EU-pokerin jokeri.