Otsikoiden takana: Tämäkin Facebook-kohu on turha

Facebook
Teksti
Lauri Vanhala
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Facebookin perustaja Mark Zuckerberg esitteli yrityksen uutta palvelinteknologiaa viime huhtikuussa. Kuva Kimihiro Hoshino / AFP / Lehtikuva.

Yhteisöpalvelu Facebook ylitti jälleen uutiskynnyksen otettuaan käyttöön uuden kuvantunnistusominaisuuden. Kuten usein aiemminkin, jälleen kohutaan varsin mitättömästä asiasta.

Maailman suurimman verkkopalvelun kritisoiminen on aina yhtä helppo tapa herättää huomiota. Kikkaa hyödyntävät erityisesti verkkouutispalvelut, sekä tietoturvayhtiöt, jotka saavat lehdistötiedotteillaan ilmaista mainosta.

Viimeisimmässä kohussa on kyse valokuvista ja yksityisyydestä, eli varmasta hitistä.

Kun Facebookiin lähettää kuvia muiden katseltavaksi, kuvia voi “tägätä”, eli niihin voi merkitä, keitä kavereita missäkin kuvassa on. Tällä tavoin kaverit löytävät helposti kaikki heistä otetut valokuvat.

Tähän asti merkitseminen on täytynyt tehdä käsityönä. Se on työlästä etenkin suurille kuvamäärille, mutta silti käyttäjät lisäävät sata miljoonaa kuvamerkintää joka ikinen päivä.

Uudistuksen myötä palvelu osaa merkitä kavereita kuviin ilman käyttäjän apua. Jos aiemmista valokuvista löytyy tuttuja kasvoja, joille käyttäjä on antanut nimen, uusissa palveluun ladatuissa kuvissa nimi ja kasvot yhdistetään automaattisesti.

Merkityissä kuvissa on yksi ongelma. Kukaan ei halua tulla merkityksi valokuviin, jotka ovat omalta kannalta noloja tai arveluttavia. Uusin automaatti merkitsee tuttuja ihmisiä kuviin riippumatta kuvien sisällöstä, eikä edes kysy lupaa kuvassa olevilta henkilöiltä.

Internetin keskustelupalstat ja jopa EU:n tietoturvayksikkö alkoivat pohtia palvelun laillisuutta, vaikka käytännössä mikään ei ole muuttunut.

Ennen uudistusta ja myös uudistuksen jälkeen se henkilö, joka siirtää Facebookiin kuvia, on niistä vastuussa. Jos kuvat rikkovat yksityisyydensuojaa, se on rikos. Jos kuvat ovat sellaisia, joita ei haluaisi itsestään internetissä julkaistavan, siitä kannattanee kertoa kaverille.

Ymmärrettävästi kaikkia palvelun käyttäjiä ärsyttää se, etteivät he voi päättää, mitä materiaalia heidän tuttavansa jakavat. Tämä ongelma on ollut Facebookissa aina, ja useimmat ovat päätyneet merkityiksi lukuisiin valokuviin tahtomattaan.

Ongelmaan on löydetty lukuisia ratkaisuja. Monet ovat estäneet merkintöjen näkymisen, osa rajoittaa niitä siten, etteivät ne näy esimiehelle, ja osa ei ota työkavereitaan lainkaan mukaan Facebook-verkostoonsa. Osa kuvien lähettäjistä säätää niiden tietoturva-asetukset niin, etteivät ne näy ulkopuolisten Facebook-syötteissä.

EU:n tietoturvayksikön jäsen Gerard Lommel sanoo Bloombergille, että automaattisista kuvamerkinnöistä koituu käyttäjille paljon riskejä. Suurempi riski on kuitenkin itse kuvat.

Tiesithän, että minkä tahansa Facebookissa olevan valokuvan saa avattua, kun vain tietää sen url-osoitteen?

Palvelun villeimmät kuvat kiertävät internetin keskustelupalstoilla jo nyt, eikä siihen ole tarvittu Facebookin automaattista kuvantunnistuspalvelua.