Osaman vuodet

Ulkomaat 9.3.2007 08:22

Maailman kuuluisin terroristi voi tällä viikolla viettää 50-vuotispäiviään tyytyväisenä. Hän on saavuttanut tavoitteensa.

Teksti Jari Lindholm
(SK 10/2007)

Lauantai 10. maaliskuuta valkenee Pohjois-Waziristanissa Pakistanin vuorilla purevan tuulisena.

Jossain lumihuippujen katveessa on todennäköisesti luola, jonka perällä pitkä, parrakas mies vähän ennen auringonnousua polvistuu fajriin, aamurukoukseen.

Mies on kietoutunut paksuun afgaanishaaliin, mutta silti hänellä on kylmä. Hän on lapsesta saakka ollut hauras, ja raskaat vuodet ovat verottaneet hänen honteloa kehoaan.

Mies kumartuu, ja hänen otsansa koskettaa lattiaa.

”Ylistys ja kunnia olkoon Allahille, siunattu olkoon nimesi ja ylistetty olkoon suuruutesi ja kunniasi, ei ole muuta jumalaa kuin Sinä.”

Viereisessä luolassa rynnäkkökiväärit kolahtelevat kiveä vasten, kun pienen ryhmän muut jäsenet valmistautuvat päivään.

”Totisesti Allah kuuntelee häntä, joka Häntä ylistää.”

Rukoilijan oma AKS-74 on nojallaan seinää vasten. Hän sai sen lahjaksi afganistanilaisilta mujahedin-sisseiltä joskus 1980-luvun lopulla taistellessaan heidän rinnallaan Neuvostoliiton joukkoja vastaan. Siitä saakka ase on kulkenut hänen mukanaan ja ollut hänen sylissään valokuvissa, joita miljoonat ihmiset ovat katselleet pelonsekaisin tuntein kaikkialla maailmassa.

”Allah, anna minulle anteeksi.”

Mies kumartuu.

Kuolemaa ei salattaisi

Osama bin Laden täyttää lauantaina 10. maaliskuuta 50 vuotta.

Päivä on maailman kuuluisimmalle terroristille luultavasti melko tavallinen. Kynttilöitä tuskin puhalletaan. Paketteja tuskin auotaan. Elämä etsittynä miehenä on karua.

Itse asiassa koko päivämäärästä ei ole varmuutta.

Kansainvälisen rikospoliisin Interpolin etsintäkuulutus kertoo, että bin Laden syntyi Jeddassa, Saudi-Arabiassa 10. maaliskuuta 1957. Toisen tiedon mukaan päivä oli 30. heinäkuuta. Kolmas lähde väittää bin Ladenin syntyneen tammikuussa 1958 Riadissa.

Liioin ei ole varmaa, piileskeleekö al-Qaida-järjestön johtaja juuri Pohjois-Waziristanissa Pakistanin heimoalueella.

Kun Yhdysvallat ja sen liittolaiset kaatoivat terroristeja isännöineen taleban-hallinnon Afganistanissa 2001, bin Laden kumppaneineen pakeni Pakistaniin. Mutta monet asiantuntijat uskovat heidän nykyisin asuvan pikemminkin Lahoren tai Karachin kaltaisessa suurkaupungissa kuin taivasalla vakoilusatelliittien armoilla.

Loppujen lopuksi varmin asia lienee se, josta on eniten kiistelty: Osama bin Laden on elossa.

”En usko, että amerikkalaiset malttaisivat olla julkistamatta hänen kuolemaansa, ja hänen järjestölleen asialla ei olisi paljonkaan merkitystä”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin terrorismitutkija Toby Archer.

”Eihän palestiinalaisen Hamasin toiminta päättynyt sheikki Yasinin murhaan, eikä väkivalta loppunut Irakissa, vaikka Zarqawi tapettiin. Bin Laden kelpaisi al-Qaidalle ihan hyvin myös menneisyyden sankarina.”

Aiheesta lisää
Wikipedia: Osama bin Laden
Interpolin etsintäkuulutus
Peter Bergen: Al-Qaidan uusi tuleminen
The Observer / Salon: Osama bin Ladenin elämä