Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia uhkaa Venäjällä kymmenen vuoden vankeustuomio

Aleksei Navalnyi vastaili toimittajien kysymyksiin Kirovin oikeustalon edustalla 24. huhtikuuta. Kuva Ramil Sitdikov / Ria Novosti / Lehtikuva.

Näytösoikeudenkäynti oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia, 36, vastaan jatkuu keskivenäläisessä Kirovin teollisuuskaupungissa vastalauseista huolimatta. Syyttäjän mukaan hän kavalsi valtion metsäyhtiöltä Kirovlesilta 16 miljoonaa ruplaa eli lähes 400 000 euroa toimiessaan Kirovin kuvernöörin Nikita Belyhin avustajana vuonna 2009. Oikeudenkäynnin uskotaan jatkuvan ainakin toukokuun loppuun.

Navalnyia vastaan on aloitettu muitakin talousrikostutkimuksia. Häntä uhkaa pahimmassa tapauksessa kymmenen vuoden vankeus.

Navalnyi pitää oikeudenkäyntiä Kremlistä johdettuna poliittisena ajojahtina. Hänen mukaansa presidentti Vladimir Putin päätti syytteistä henkilökohtaisesti tuhotakseen hänen uskottavuutensa.

”Kysymyksessä on kosto tekemistämme korruptiotutkimuksista”, hän sanoi oikeussalissa.

Navalnyi on haalinut venäläisten suuryhtiöiden osakkeita päästäkseen tutkimaan niiden kirjanpitoa. Hän nousi pari vuotta sitten valtakunnalliseen maineeseen julkaistuaan blogissaan tarkkoja tietoja kaasujätti Gazpromin, viranomaisten ja poliitikkojen väärinkäytöksistä ja omaisuudesta. Korruptiopaljastukset ovat pakottaneet kaksi kansanedustajaa eroamaan duumasta.

Navalnyin mukaan Putin yrittää estää oikeudenkäynnillä lähipiiriinsä, kuten entiseen judovalmentajaansa Arkadi Rotenbergiin kohdistuvat tutkimukset. Rotenberg kuuluu nykyisin Venäjän vaikutusvaltaisimpiin liikemiehiin. Hän omistaa veljensä ja muiden sukulaistensa kanssa Långvikin hotelli- ja kongressikeskuksen Kirkkonummella. Rotenbergit ovat tehneet sijoituksia myös Hankoon ja Pyhätunturille.

Navalnyi on ollut yksi Putinin vastaisten mielenosoitusten keskeisistä johtajista. Juuri hän keksi valtapuolue Yhtenäiselle Venäjälle lempinimen ”varkaiden ja huijareiden puolue”.

Häntä on verrattu vuonna 2003 vangittuun Mihail Hodorkovskiin, joka myös uskalsi vastustaa julkisesti Putinia. Tapauksissa on myös eroja. Hodorkovski oli Venäjän rikkain liikemies, joka loi valtavan omaisuutensa 1990-luvun yksityistämisprosessissa kyseenalaisin keinoin. Navalnyi sen sijaan asuu perheineen vaatimattomasti moskovalaisessa lähiössä, ja hänen lapsensa käyvät tavallista koulua.

Talouslehti Vedomosti valitsi hänet ”Vuoden henkilöksi” ja hän oli viime vuonna ainoana venäläisenä amerikkalaisen Time-aikakauslehden laatimalla maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalla. Wall Street Journal kuvasi häntä ihmiseksi, jota Putin pelkää eniten.

Navalnyi ei aio luovuttaa, vaikka hän arvelee itsekin, että hänet tuomitaan joka tapauksessa. Muutama viikko sitten hän ilmoitti yksityisen Dožd-tv:n haastattelussa pyrkivänsä Venäjän presidentiksi.

Navalnyi on kiistelty hahmo Venäjän oppositiopiireissä. Hän osallistui 2000-luvun alussa liberaalin Jabloko-puolueen toimintaan, mutta hänet erotettiin puolueesta kansallismielisten mielipiteidensä vuoksi sen jälkeen kun hän oli vaatinut puolueen puheenjohtajan eroa.

Navalnyia on arvosteltu nationalismista, sillä hän on osallistunut äärioikeiston rinnalla ”Venäläisten marsseihin”. Hän sanoo itse olevansa kansallismielinen demokraatti.

Venäjällä on nostettu syytteet myös 27 muuta aktivistia vastaan, joista yksi on jo tuomittu 4,5 vuodeksi vankeuteen. Heidät pidätettiin viime toukokuussa Moskovassa järjestetyssä mielenosoituksessa.