Operaatio Bagdad

Ulkomaat 9.2.2007 11:21

Yhdysvaltain asevoimien parasta kenraalia odottaa Irakissa mahdoton tehtävä: verta vuotavan pääkaupungin rauhoittaminen liian pienellä armeijalla.

Teksti Jari Lindholm
(SK
6/2007)

Kenraali David Petraeuksesta kerrotaan monta tarinaa.

Yksi sijoittuu nashvilleläiseen sotilassairaalaan 1991. Petraeusta oli vahingossa ammuttu rintaan sotaharjoituksissa, ja kuoleman kielissä olleen miehen leikkaus kesti viisi tuntia.
Potilas kuitenkin toipui hämmästyttävän nopeasti ja vaati kärsimättömänä lääkäriä irrottamaan letkut. Todistaakseen olevansa kunnossa hän hypähti lattialle ja teki 50 punnerrusta. Hänet päästettiin kotiin.

Vanttera, herkästi hymyilevä Petraeus on Yhdysvaltain asevoimissa paitsi fanaattisen urheilumiehen maineessa myös ihailtu intellektuelli, jonka Princetonissa tekemää väitöskirjaa Vietnamin sodasta luetaan laajasti.

Maahyökkäyksessä Irakiin 2003 Petraeus komensi legendaarista 101. maahanlaskudivisioonaa. Heti sodan jälkeen hänen onnistui diplomatian avulla rauhoittaa Mosulin kaupunki samaan aikaan, kun toisten kenraalien kovat otteet pahensivat kapinaa muualla maassa.

Nyt 54-vuotiasta Petraeusta kuitenkin odottaa tehtävä, josta edes hänen taidoillaan ei luultavasti selvitä: sodan saattaminen kunnialliseen loppuun.

Konservatiivien viimeinen taisto

Keskellä Irakia, Tigrisvirran molemmin puolin, leviää kuuden miljoonan ihmisen asuttama märkivä haava, Bagdad.

Ennen kuin David Petraeus voi kuvitella kylvävänsä sovun siemeniä muualle Kaksoisvirran maahan, hänen on rauhoitettava sen pääkaupunki, jossa sunni- ja šiiamuslimit murhaavat toisiaan tauotta.

Juuri Bagdadin hallitsemiseen perustuu presidentti George W. Bushin uusi Irak-strategia. Sen ytimenä on ”the surge”, ”hyöky”: vielä pahemman katastrofin, rajoittamattoman sisällissodan, ehkäiseminen 21 000 sotilaan vahvuisilla lisäjoukoilla.

Strategiaan kuuluvat myös näyttävät henkilövaihdokset. Kenraali George Caseyn kotiuttaminen Petraeuksen tieltä on vasta alkua. Suurlähettiläs Zalmay Khalilzad, joka sunneja suosimalla suututti enemmistönä olevat šiiat, vaihdetaan Iran-asiantuntija Ryan Crockeriin. Šiialainen Iran on amerikkalaisten vanha vihollinen mutta pahaksi onneksi myös heidän valtaan nostamansa Irakin hallituksen vahva tukija.

Bushilla oli strategiaa varten käytettävissään sekä republikaanien että demokraattien parhaat voimat, joista monet istuivat entisen ulkoministerin James Bakerin johtamassa Irak-työryhmässä.

Baker suositteli muun muassa asteittaista vetäytymistä sekä Irakin naapurimaiden Syyrian ja Iranin kutsumista neuvottelupöytään auttamaan etnisen palon sammuttamisessa.

Bushin tammikuussa julkistama strategia ei kuitenkaan perustu työryhmän asiantunteviin neuvoihin. Sen taustalla ovat samat konservatiivit, jotka olivat alun alkaen 2001-2002 työntämässä presidenttiä sur-keasti suunniteltuun sotaan.

Tätä todellista Irak-ryhmää johtavat vanhoillisen American Enterprise Institute -tutkimuslaitoksen haukat, etunenässä sotahistorioitsija Frederick Kagan ja maavoimien entinen apulaisesikuntapäällikkö Jack Keane.

Nämä uuskonservatiivit näkevät viimeisen tilaisuutensa tulleen ja uskovat sotaonnen vielä kääntyvän. Heidän toiveidensa toteuttajaksi, monien mielestä mahdottomaan tehtävään, on nyt valittu armeijan paras kenraali.

 

Aiheesta lisää
National Intelligence Estimate -tiedusteluraportin tiivistelmä (pdf)
Sodan sotilas- ja siviiliuhrit
Yhdysvaltain joukot Irakissa
Abu Ghraib -kidutustapausten tutkimusraportit
Punaisen Ristin Kansainvälisen komitean raportti vankien kohtelusta Irakissa
Columbia Journalism Review: Irakissa toimivien amerikkalaistoimittajien haastattelut
James Bakerin Iraq Study Group -työryhmän raportti
Frederick Kaganin ryhmän raportti
Yhdysvaltain armeijan sissisotakäsikirja (pdf)