Onnistuuko "Super-Mario" Monti nostamaan Italian takaisin raiteilleen?

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Mario Monti
“Super-Mariona tunnettu Mario Monti kokoaa hallitusta Italiassa. Kuva Reuters / Lehtikuva.

Senaattori Mario Monti sai presidentti Giorgio Napolitanolta mahdottomalta tuntuvan tehtävän. Hänen pitäisi palauttaa markkinoiden luottamus Italian talouteen ja italialaisten luottamus maan poliittiseen järjestelmään.

Monti, 68, on kansainvälisesti arvostettu poliitikko ja taloustieteen professori. Hän on toiminut EU:n komissaarina, milanolaisen Bocconin yliopiston dekaanina ja investointipankki Goldman Sachsin neuvonantajana. Hallitusneuvottelut alkoivat kuitenkin takkuillen.

Monti voi onnistua vain siinä tapauksessa, että parlamentti tukee hänen pyrkimyksiään loppuun asti. Umberto Bossin Pohjoisen liitto ei kuitenkaan halunnut edes tavata häntä. Avainasemassa on parlamentin suurin puolue, Silvio Berlusconin johtama Vapauden kansa.

Uuden hallituksen tärkein tehtävä on toteuttaa EU:n komission vaatimat talousuudistukset. Italian parlamentti hyväksyi viikonloppuna säästöpaketin, jonka toivotaan rauhoittavan rahoitusmarkkinoita. Tarkoituksena on nostaa eläkeikää ja karsia julkiselta sektorilta jopa 300 000 työpaikkaa vuoteen 2014 mennessä.

Italian kehitystä seurataan nyt tarkasti – se on euroalueen kolmanneksi ja koko maailman kahdeksanneksi suurin talous, jonka 1 900 miljardin velka muodostaa neljänneksen euromaiden yhteenlasketusta velkataakasta. Italian konkurssi johtaisi pankkikriisiin, joka musertaisi koko rahaliiton.

Italian kymmenvuotisen lainan korot ponnahtivat viime viikolla yli kriittisenä pidetyn seitsemän prosentin rajan. Kreikka, Irlanti ja Portugali joutuivat tukeutumaan samassa tilanteessa EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston apuun.

Italia selviytyi toistaiseksi. Korot kääntyivät hienoiseen laskuun sen jälkeen kun Euroopan keskuspankki oli ostanut Italian joukkolainoja jälkimarkkinoilta lähes kymmenellä miljardilla eurolla.

Maanantaina 14. marraskuuta Italia onnistui kauppamaan viisivuotisia velkakirjojaan 6,3 prosentin korolla, mikä oli euroajan uusi ennätys. Tilanne uhkaa kärjistyä pian uudelleen, sillä keväällä erääntyy lainoja lähes 200 miljardin euron arvosta.

Italian ongelma on heikko kilpailukyky. Talous ei kasva, kun korkea verotus ja jäykät työmarkkinat kuristavat yrityksiä.

Silti Italialla on paremmat lähtökohdat kuin Kreikalla. Sen budjettivaje on pienempi ja maassa on merkittävää vientiteollisuutta. Italia voisi nousta uuteen kukoistukseen, jos kilpailukyky saataisiin palautettua palkka-, työmarkkina- ja verouudistuksilla kuten Saksassa muutama vuosi sitten.