Onko Mitt Romney liian rikas Yhdysvaltain presidentiksi?

Ulkomaat 27.8.2012 11:00

Mitt Romney on kuivakka miljonääri, jolla ei ole intohimoisia kannattajia. Silti hän voi voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalit.

Presidenttiehdokas Mitt Romney puhui republikaanien vaalitilaisuudessa Waukeshassa Wisconsinissa 12. elokuuta. Kuva Saul Loeb / AFP Photo / Lehtikuva.

Mitt Romney, 65, kruunataan elokuun viimeisellä viikolla Yhdysvaltain republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi Floridan Tampassa. Puoluekokous on hänen tähänastisen poliittisen uransa huipennus. Unelma täyttyy, jos hän onnistuu voittamaan Barack Obaman presidentinvaaleissa 6. marraskuuta.

Romneyn taival Yhdysvaltain oikeiston keulahahmoksi on ollut pitkä. Hän pyrki presidentiksi jo edellisissä vaaleissa 2008 mutta luopui kisasta esivaalivaiheessa John McCainin hyväksi. Hän käytti tuolloin kampanjaansa 110 miljoonaa dollaria eli 90 miljoonaa euroa. Lähes puolet oli hänen omia varojaan.

Tällä kerralla rahaa palaa paljon enemmän. Romney keräsi yksistään heinäkuussa vaalikassaansa yli sata miljoonaa dollaria, 25 miljoonaa enemmän kuin presidentti Obaman kampanjatiimi.

Romney on 250 miljoonan dollarin omaisuudellaan todennäköisesti Yhdysvaltain kaikkien aikojen varakkain presidenttiehdokas. Raha luo mahdollisuuksia, mutta se aiheuttaa myös ongelmia. Kultalusikka suussa syntynyt, sliipattu miljonääriliikemies ei ole perusamerikkalaisten mieleen, vaikka rikastumista ei pidetä Yhdysvalloissa syntinä. Entisenä investointipankkiirina Romney edustaa kaikkea sitä, mitä amerikkalaiset ovat oppineet inhoamaan finanssikriisin vuosina.

On oikeastaan ihme, että Romney valittiin lopulta republikaanien presidenttiehdokkaaksi, sillä hänellä ei ole intohimoisia kannattajia. Yli 60 prosenttia Romneyn tukijoista sanoo äänestävänsä häntä vain siksi, että he vastustavat Obamaa.

Romneyssa ei ole samanlaista karismaa kuin Obamassa, eikä hän ole vakuuttava tv-esiintyjä. Monet vierastavat hänen mormoniuskontoaan. He pitävät sitä lahkolaisuutena, sillä Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko poikkeaa monin tavoin kristinuskon valtavirrasta.

Romneylle uskonto tuli suvun perintönä: hänen esivanhempansa kääntyivät mormoneiksi jo 1800-luvun ensimmäisessä aallossa. Romneyn isä George Romney syntyi mormonisiirtokunnassa Meksikossa, ja Mitt Romney toimi 1960-luvulla yli kaksi vuotta lähetyssaarnaajana Ranskassa.

Palattuaan kotiin hän meni naimisiin lukioaikaisen tyttöystävänsä Ann Daviesin kanssa. Myös tämä oli oli kääntynyt mormoniksi, joten virallinen hääseremonia voitiin järjestää Salt Laken suuressa temppelissä Utahissa, missä lahko sai alkunsa. Pariskunnalla on viisi poikaa.

Romney toimi aktiivisesti mormoniliikkeessä vielä muutettuaan Bostoniin, Massachusettsiin. Hän kohosi 1980-luvun alussa lahkon paikallisjohtajaksi. Hän ei juuri puhu uskostaan, sillä hän tietää, että siihen kohdistuu syviä epäluuloja.

Isän poika

17-vuotias Mitt Romney isänsä George Romneyn kanssa New Yorkin maailmannäyttelyssä 1964. Kuva AP Photo.

Mitt Romney vietti lapsuutensa Bloomfield Hillsissä, varakkaan väen pikkukaupungissa Detroitin lähistöllä. Hänen isänsä George Romney toimi suuren American Motors -yhtiön johtajana, ja hänet valittiin kolmesti Michiganin kuvernööriksi.

Vuonna 1968 George Romney pyrki republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Hän hävisi esivaaleissa Richard Nixonille, mutta hänet palkittiin seuraavana vuonna Nixonin hallinnossa asuntoministerin salkulla. Mitt Romneyn elämäkerran mukaan isä on ollut hänelle merkittävin roolimalli.

Mitt Romney valmistui mormoni-liikkeen omistamasta Brigham Young -yliopistosta 1971 ja jatkoi opintojaan maineikkaassa Harvardin yliopistossa. Hän opiskeli Harvardissa samaan aikaan kuin Yhdysvaltain edellinen presidentti George W. Bush, mutta he eivät olleet ystäviä.

Romney ei ollut noihin aikoihin erityisen innostunut politiikasta. Valmistuttuaan hän hakeutui bisnesmaailmaan. Ann Romney jättäytyi samalla kotirouvaksi, kuten mormonikulttuurissa on tapana.

1990-luvulla Romney päätti kuitenkin lähteä politiikkaan, isänsä esimerkin ja vaimonsa innostamana. Hän luopui kirkollisista tehtävistään ja asettui 1994 republikaanien senaattoriehdokkaaksi Massachusettsissa. Hän hävisi vaalit selvästi demokraattien Edward Kennedylle. Onni kääntyi vuonna 2002, kun hänet valittiin osavaltion kuvernööriksi.

Republikaanien tämänvuotisissa esivaaleissa Romney oli alusta alkaen puolueen eliitin suosikki. Vaalikamppailu kesti poikkeuksellisen pitkään, sillä Romneyn kuivakka ja töksähtelevä persoona ei herätä innostusta ruohonjuuritasolla. Hän ei saanut tukea myöskään puolueen sisällä vaikuttavalta radikaalilta teekutsuliikkeeltä.

Silti teekutsuliikkeen vaikutus näkyy vahvasti Romneyn kampanjassa. Hänet tunnettiin Massachusettsissa maltillisena konservatiivina, mutta presidenttiehdokkaana hän jyrkensi suhtautumistaan aborttiin, ehkäisypillereihin ja homoseksuaalien oikeuksiin. Äärikonservatiivien paineet kohdistuivat myös kampanjatiimiin: Romneyn tiedottaja Richard Grenell joutui eroamaan, koska hän on julkihomo.

Taktinen valinta

Romney liehitteli teekutsuliikettä valitsemalla pari viikkoa sitten varapresidenttiehdokkaakseen puolueen oikeistosiiven nousevan tähden, 42-vuotiaan Paul Ryanin, joka toimii kongressin edustajainhuoneen budjettikomitean puheenjohtajana.

Karismaattinen ja sanavalmis Ryan on tuonut uutta puhtia Romneyn kampanjaan, mutta valintaan sisältyy myös riskejä. Washingtonilaisen Politico-lehden mukaan monet sisäpiirin republikaanit pitävät Ryania vaalituloksen kannalta jopa suurempana vaarana kuin Sarah Palinia neljä vuotta sitten.

Romney sitoo aisaparinsa kautta itsensä tämän radikaaleihin verolinjauksiin. Ryan on luonnostellut kahtena vuotena peräkkäin kongressille republikaanien budjettiehdotukset, jotka ovat tähdänneet sosiaalikulujen rajuihin leikkauksiin. Hän haluaisi romuttaa nykymuotoisen vanhusten terveydenhuollon. Se saattaa karkottaa ikääntyneitä äänestäjiä demokraattien leiriin.

Ryanin mielestä taloutta pitää elvyttää rikkaiden verotusta keventämällä. Hän haluaisi yksinkertaistaa tuloverotuksen siten, että alle 50 000 dollarin vuosituloista perittäisiin 10 prosentin ja sitä suuremmista tuloista 25 prosentin tasavero.

Hän leikkaisi yritysverotuksen nykyisestä 35 prosentista 25:een ja tukisi säästämistä luopumalla pääomatulojen verotuksesta. Ehdotukset aiheuttaisivat valtavan loven budjettiin ja siirtäisivät verorasituksen entistä selvemmin pieni- ja keskituloisille.

Romney on arvostellut alusta alkaen Obaman talouspolitiikkaa, mutta Ryan on tuonut kritiikkiin yhä oikeistolaisempia sävyjä. Hänen mukaansa Obama rakentaa Yhdysvaltoihin eurooppalaistyylistä sosialismia, joka tuhoaa amerikkalaisen yrittäjyyden ja lopulta koko talousjärjestelmän. Eurooppa on republikaaneille kirosana: se merkitsee korkeaa työttömyyttä, heikkoa palkkakehitystä ja jatkuvaa talouskriisiä.

Romney on korostanut kyllästymiseen asti, ettei Obamalla ole yksityisen sektorin johtajakokemusta, kuten hänellä. Republikaanien mukaan nimenomaan liikemiestausta tekisi hänestä pätevän presidentin ohjaamaan Yhdysvallat ulos talouskriisistä.

Myös Obaman suurin yksittäinen hanke, valtakunnallinen terveydenhuollon uudistus, on saanut Romneylta kovaa kritiikkiä, vaikka hän toteutti itse vastaavanlaisen uudistuksen kuvernöörikaudellaan Massachusettsissa.

Saneeraaja

Romney loi valtaosan 250 miljoonan dollarin eli 200 miljoonan euron omaisuudestaan pääomasijoitusyhtiö Bain Capitalin osakkaana ja toimitusjohtajana. Bain Capitalin toiminta-ajatuksena oli ostaa toimivia yrityksiä lainarahalla ja kehittää niitä myyntikuntoon.

Romneyn kehuu auttaneensa alkuun yli sata uutta yritystä. Arvostelijat ovat kuitenkin kyseenalaistaneet Bain Capitalin toimintatavat. Heidän mukaansa se tuhosi tuhansia työpaikkoja pilkkomalla tuottavia yrityksiä.

Bain Capitalin konsulttien väitetään nostaneen yhtiöistä ylimitoitettuja palkkioita, ajaneen niitä raskaisiin velkoihin ja lopulta konkurssiin. Demokraatit ovat nostaneet räikeimmäksi esimerkiksi kansasilaisen GS Technologies -yhtiön, jonka Bain Capital ajoi konkurssiin 2001. Sijoittajat saivat voittonsa, mutta 750 ihmistä menetti työpaikkansa.

Myös Romneyn republikaaniset kilpailijat hyökkäsivät esivaalitaistelun aikana rajusti Bain Capitalia vastaan. Edustajainhuoneen entinen puhemies Newt Gingrich luonnehti yhtiötä ”riistäjäksi” ja Texasin kuvernööri Rick Perry kuvasi sen konsultteja ”haaskalinnuiksi”.

Amerikkalaisen Vanity Fair -lehden selvityksen mukaan Bain Capitalilla on Caymansaarten veroparatiisissa 138 sijoitusrahastoa, joista Romneylla on osuuksia ainakin 12:ssa. Romneyn sijoitusten arvo nousee 30 miljoonaan dollariin, mutta omistukset on piilotettu näkymättömiin monimutkaisilla järjestelyillä.

Vanity Fairin mukaan Romney on omistanut sijoitusyhtiön Bermudan veroparatiisissa. Vielä pari vuotta sitten hänellä oli kolmen miljoonan dollarin talletukset myös sveitsiläisellä pankkitilillä.

Romney on sijoittanut ainakin miljoona dollaria Elliott Associates -nimiseen vipurahastoon, joka on ostanut Kongon tasavallan ja Argentiinan kaltaisten konkurssivaltioiden velkapapereita ja vaatinut oikeusteitse sijoituksiaan takaisin täyteen hintaan. Rahaston perustaja Paul Singer on Romneyn kampanjan suurimpia rahoittajia.

Julkisuudessa on vihjailtu myös suoranaisesta veronkierrosta. Romney siirsi 1995 omaisuuttaan poikiensa nimiin sadan miljoonan dollarin arvosta. Huhupuheiden mukaan hän arvotti omaisuuden todellista pienemmäksi verojen välttämiseksi. Menetelmä on varsin yleinen Yhdysvalloissa.

Kyseenalainen veronmaksaja

Amerikkalaiset ovat hyväksyneet poliittisiksi johtajikseen miljonäärejä, kuten Kennedyt ja Bushit. Presidenttiehdokkaat ovat joutuneet julkistamaan varsin tarkkoja tietoja omaisuudestaan. Ironista kyllä, käytännön aloitti Romneyn isä George Romney vuoden 1968 vaalikampanjan aikana.

Sen sijaan Mitt Romney on pyrkinyt kaikin tavoin salailemaan tulonsa. Hän on toistaiseksi suostunut julkistamaan verotietonsa vain kahdelta viime vuodelta. Niiden mukaan hän ansaitsi 2010-2011 noin 42,5 miljoonaa dollaria, joista hän maksoi veroja 15 prosenttia.

Romney ei nosta yleensä palkkaa, hänen ansionsa ovat pääomatuloja. Sen vuoksi hänen veroprosenttinsa on selvästi alhaisempi kuin tavallisella keskituloisella amerikkalaisperheellä.

Obaman leiri on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja leimannut Romneyn käänteiseksi Robin Hoodiksi, ”Romney Hoodiksi”, joka ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille. Senaatin demokraattiryhmän johtaja Harry Reid aiheutti hiljattain julkisen kohun väittämällä, ettei Romney olisi maksanut lainkaan veroja kymmeneen vuoteen. Hän perusti syytöksensä nimettömään lähteeseen.

Romney kiistää väitteen. Hän kertoi viime viikolla maksaneensa kymmenen viime vuoden aikana joka vuosi veroja ”vähintään 13 prosenttia”.

Presidentti Bill Clintonin hallinnon entinen työvoimaministeri, Berkeleyn yliopiston professori Robert Reich syyttää Romneya ja Bain Capitalia röyhkeästä kasinokapitalismista, joka lähestulkoon tuhosi Yhdysvaltain talouden 2008. Varapresidenttiehdokas Paul Ryania hän pitää vielä vaarallisempana.

”Ryan edustaa sosiaalidarvinismia, mikä muodostaa nykyisin republikaanisen puolueen ytimen: palkitaan rikkaita, rangaistaan köyhiä ja annetaan loppujen pärjätä omillaan”, hän kirjoittaa kolumnissaan.

Demokraattien kritiikki on uponnut hedelmälliseen maaperään. Mielipidekyselyjen perusteella lähes 90 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että Romney toimisi presidenttinä rikkaiden hyväksi.

Käsitys on paljolti Romneyn omaa syytä. Hän on luvannut jatkaa Bushin kaudella hyväksyttyjä rikkaiden verohelpotuksia ja luonut itsestään kuvaa yhtenä heistä. Heinäkuussa hän kuvautti itsensä ja vaimonsa vesiskootterissa Winnipesaukeejärven rannalla, New Hampshiressä sijaitsevan miljoonahuvilansa edustalla. Romneylla on myös merenrantahuvila Kaliforniassa, San Diegon rannikolla.

Ann ja Mitt Romney vesiskootteriajelulla Winnipesaukeejärvellä heinäkuussa. Kuva Charles Dharapak / AP / Lehtikuva.

Ulkopoliittinen tunari

Romney on arvostellut demokraatteja likaisesta kampanjoinnista ja äänestäjien pelottelusta. Samalla hän on yrittänyt kääntää huomion omista talousasioistaan ulkopolitiikkaan, jossa hän korostaa Yhdysvaltain erityisasemaa maailmassa.

Romney tukee Bushin kauden terroristilakeja ja lupaa estää Iranin ydinasehankkeen tarvittaessa voimakeinoilla. Hän syyttää Kiinaa valuutan arvon manipuloinnista ja lupaa ryhtyä vastatoimiin, elleivät kiinalaiset muuta kauppatapojaan. Ykkösvihollinen on kuitenkin Venäjä.

Heinäkuussa Romney yritti profiloitua ulkopoliitikkona tekemällä viikon matkan Yhdysvaltain vankkoihin liittolaismaihin Britanniaan, Puolaan ja Israeliin. Tunnelma oli kuitenkin kaukana presidentti Obaman neljän vuoden takaisesta riemukiertueesta. Romney joutui naurunalaiseksi sekä omien että alaistensa möhläysten takia.

Lontoossa hän arvosteli tökerösti olympialaisten valmisteluja. Jerusalemissa hän arvioi, että palestiinalaisten talousongelmat johtuvat kulttuuritaustasta eivätkä siitä, että Israel miehittää palestiinalaisalueita. Puolassa Romneyn lehdistöavustaja haistatteli alatyylisesti toimittajille, jotka kyselivät presidenttiehdokkaan puheista.

Amerikkalainen viikkolehti Newsweek haukkui Romneyn matkan jälkeen riskejä vältteleväksi nynnyksi, joka on aivan liian heikko Yhdysvaltain johtajaksi. Lehden mukaan lyhyt ulkomaankiertue riitti osoittamaan, mikä Romneyssa on vialla.

”Hän on vaisu, hän on todella… ärsyttävä. Hän selittää uskomattoman toisarvoisia asioita ja pyytää välittömästi anteeksi panttivangin vilpittömyydellä.”

Lehti vertasi Romneyn imagoa miehekkääseen Ronald Reaganiin, joka ratsasti Kaliforniassa El Alamein -ratsullaan. Romney ajaa vesiskootterilla, mutta ohjaimissa on Ann, ja Mitt roikkuu tahdottomana kyydissä.

Edessä tiukka kisa

Marraskuun presidentinvaaleista odotetaan
erittäin tasaväkistä kamppailua, sillä Paul Ryanin valinnan aiheuttama
julkisuus nosti Mitt Romneyn osakkeita ainakin hetkeksi. Presidentti
Barack Obama on johtanut mielipidekyselyjä koko kesän vähintään parilla
prosenttiyksiköllä, mutta Washington Postin tuore kysely lupasi
molemmille 47 prosentin kannatusta.

The New York Timesin laskelmien mukaan Obamalla on nyt takanaan 237 valitsijamiestä ja
Romneylla 206. Obama tarvitsisi jäljellä olevista 33 ja Romney 64
tullakseen valituksi.

Kuka?

  • Willard Mitt Romney
  • Syntynyt Detroitissa 12.3.1947
  • Koulutus: opiskeli lakia ja kauppatieteitä, valmistui Harvardin yliopistosta 1975
  • Ura: 1984-2002 Bain Capitalin perustaja ja toimitusjohtaja, 1999-2002 Salt Lake Cityn talviolympialaisten toimitusjohtaja, 2003-2007 Massachusettsin kuvernööri, 2012 republikaanien presidenttiehdokas
  • Perhe: vaimo Ann Romney, viisi aikuista lasta, 18 lastenlasta

Juttu on julkaistu ensimmäistä kertaa Suomen Kuvalehden numerossa 34/2012.