Olympialaisten alta häädetyt peräävät oikeuksiaan Pekingissä

Ulkomaat 5.8.2008 08:50

Perinteiset hutong-korttelit puretaan uuden Pekingin tieltä. Asukkaita häädetään kodeistaan ilman kunnollisia korvauksia.HGutong-kortteli Pekingissä

Olympiailmeen rakantamista Pekingissä kesällä 2008: Tiananmenin aukion laidalla sijaitseva hutong-kortteli on tyhjennetty. Naapurissa asukkaat odottavat häätöä.

Sun Xiang, 46, ei jaksa innostua olympialaisista. Hän istuu vaimonsa kanssa murheellisen näköisenä kotitalonsa rappusilla perinteisessä hutong-korttelissa Tiananmenin aukion sivukujalla.

Naapurikorttelia puretaan parhaillaan. On vain ajan kysymys, koska heidän vuoronsa tulee.

”Meidät pakotetaan muuttamaan. Kaikki naapurit ovat jo lähteneet”, Sun sanoo.

Hän asuu vaimonsa kanssa vaatimattomassa kymmenen neliön huoneessa. He eivät haluaisi lähteä. Tämä on Sunin lapsuudenkoti, myös hänen isänsä ja isoisänsä syntyivät täällä.

Sitä paitsi asunto on niin pieni, ettei siitä saatavilla korvauksilla hankita uutta kotia Pekingistä. Asuntojen hinnat ovat kohonneet pilviin, eikä Sunilla ole säästöjä. Hän kertoo olleensa työttömänä jo jonkin aikaa.

”Joudumme joka tapauksessa kauas keskustasta. Pahimmassa tapauksessa jäämme kokonaan asunnottomiksi”, hän murehtii.

Vanhat hutong-korttelit pikkukujineen ja sisäpihoineen ovat kuuluneet Pekingin kaupunkikuvaan satoja vuosia, mutta nyt ne ovat häviämässä uusien liikekeskusten ja asuintalojen tieltä. Jopa 800 keskustan 1200 hutongista on hävitetty.

Olympialaisten suorituspaikkojen ja olympiapuiston tieltä on purettu tuhansia vanhoja taloja. Virallisten tietojen mukaan 6 000 kotitaloutta on joutunut muuttamaan kisa-alueelta, mutta todellinen luku on paljon suurempi.

Kaikkein vaikein on niiden siirtotyöläisten tilanne, joilla ei ole virallista lupaa asua Pekingissä. He jäävät kokonaan ilman korvauksia.

Wangin
kova kohtalo

Häädetyt perheet kokevat kärsineensä vääryyttä. Pekingin asuntoviranomaiset ovat antaneet rakennusfirmoille luvan häätää asukkaat kodeistaan ennen kuin korvauksista on päästy sopimukseen.

Wang Shushang, 44 on yksi pettyneistä. Hän istuu toimistonsa tunkkaisessa taukotilassa ja pyörittelee kädessään tyhjää vesilasia.

”Minulla ei ole mitään. Olen menettänyt kotini, kaiken”, hän sanoo epäuskoisena.

Wangille ilmoitettiin kolme vuotta sitten, että hänen talonsa aiotaan purkaa olympiapuiston tieltä. Rakennusyhtiön ja viranomaisten mukaan paikalle aiottiin rakentaa joko olympiaviheriö tai kisojen valvontatoimistoja.

Talo oli Wangin vanhempien rakentama ja ajatus sen menettämisestä kirpaisi. Hän ei halunnut kuitenkaan vaarantaa olympialaisiin valmistautumista ja suostui vastahakoisesti.

”Rakennusfirma ymmärsi ja lupasi, että kaikesta voidaan neuvotella”, Wang muistelee.

Mutta toisin kävi. Tarjottu korvaus oli aivan liian pieni eikä luvattua uutta asuntoa samalta alueelta löytynyt. Jossain vaiheessa asiasta päästiin suulliseen sopimukseen, mutta rakennusyhtiö ei suostunut pistämään mitään paperille.

Wang kieltäytyi lähtemästä. Sitten alkoi ilkivalta. Ensin talo yritettiin sytyttää tuleen, seuraavaksi hajotettiin ikkunat. Lopulta katkaistiin vesi ja sähköt, mutta sekään ei kiinnostanut poliisia.

”Poliisi sanoi, ettei heillä ole juuri nyt ketään vapaana tutkimaan ilmoitustamme”, Wang kertoo.

Lopulta purettava alue aidattiin. Porteille ilmestyivät rakennusliikkeen vartijat.

Pian sen jälkeen taloon tunkeutui parikymmentä tuntematonta miestä.

Wang, hänen 80-vuotias äitinsä ja talossa asunut sukulainen raahattiin ulos. Heidät hakattiin ja pakotettiin maahan makaamaan. Kaikkien puhelimet takavarikoitiin, jotta perhe ei pystyisi soittamaan apua. Sitten miesporukka hajotti talon irtaimiston ja määräsi perheen lähtemään.

Perhe oli jonkin aikaa kodittomana ja asui ystäviensä nurkissa, kunnes löysi vuokra-asunnon kaupungin laitamilta.

Puretusta talosta on nyt maksettu 160000 juanin eli reilut 15000 euron korvaus, mutta Pekingin kuumenevilla asuntomarkkinoilla se ei riitä mihinkään. Nykyisten neliöhintojen mukaan Wangin entinen talo olisi melkein kahden miljoonan juanin eli 188000 euron arvoinen.

Valitus
pormestarille

Neljä kuukautta häädön jälkeen Wang sattui selailemaan kaupungin rakennusviraston nettisivuja. Hän huomasi ilmoituksen, jonka mukaan hänen talonsa paikalle tulisi liikerakennus. Ei siis olympiaviheriötä tai kisojen valvontatoimistoja, kuten hallituksen edustajat vakuuttivat.

”Lähetin valituksen kaupungin pormestarin sähköpostiosoitteeseen. Seuraavana päivänä se oli kadonnut nettisivuilta”, hän hymähtää.

Wang ei voi viedä asiaa oikeuteen, koska kukaan ei ota vastuuta talon purkamisesta. Sitä paitsi hänen pitäisi esittää virallinen, alkuperäinen rakennustodistus. Sellaisia ei ollut edes olemassa siihen aikaan, kun talo rakennettiin.

Viranomaiset vakuuttavat selvittävänsä asiaa, mutta mitään ei tapahdu. Se ei yllätä Wangia.

”Rakennusfirma ja hallitus ovat sama asia”, hän sanoo.

”Tiedän, etten saa koskaan rahojani.”

Sun Xiangin nimi on muutettu hänen pyynnöstään.

SK 31/2008
(ilm. 1.8.2008)

Teksti
Sari Kristiina Autio ja Teppo Tiilikainen, Peking

Kuva
Kaisa Rautaheimo

Aiheesta lisää
Pekingin suuri olympiaharppaus -kuvakooste (SK netti 1.8.2008)