”Oijoijoi! Tuhansia fiaskoja” – IKEA sai alkunsa 17-vuotiaan koulupojan postimyyntiyrityksestä

SK:n arkistoista: Ikean perustaja Ingvar Kamprad oli Ruotsin kuuluisin nuukailija ja jännittäviä tarinoita kertova satusetä.
Ulkomaat 30.1.2018 18:29
Teksti Arja Piispa – Kuvat Markku Niskanen
Ingvar Kamprad valitsee pikaruokalasta halvimman annoksen tai haukkaa lounaakseen nakkisämpylän. Kolmenkympin ostokseen löytyi taskusta vain tuhannen kruunun seteli.
Ingvar Kamprad valitsee pikaruokalasta halvimman annoksen tai haukkaa lounaakseen nakkisämpylän. Kolmenkympin ostokseen löytyi taskusta vain tuhannen kruunun seteli. © Ruutukaappaus Suomen Kuvalehden numerosta 25-26/1996

Huonekalukejätti IKEAn perustaja Ingvar Kamprad kuoli 28. tammikuuta 2018. Miljardiomaisuuden kartuttanut Kamprad oli yksi maailman rikkaimmista miehistä. Siitä huolimatta hänet tunnettiin säästäväisyydestään ja vaatimattomista elämäntavoistaan.

Kamprad antoi haastatteluita vain harvoin. Suomen Kuvalehteä kuitenkin lykästi vuonna 1996. Toimittaja Arja Piispa ja valokuvaaja Markku Niskanen tapasivat Kampradin Ruotsin Älmhusissa. Samaan aikaan Espoossa rakennettiin Suomen ensimmäistä IKEA-tavarataloa.

Haastattelu julkaistiin Suomen Kuvalehden numerossa 25-26/1996. SK julkaisee harvinaisen tekstin nyt uudelleen kokonaisuudessaan.


”Mitä hemmettiä minä tekisin 88 miljoonalla kirjahyllyllä!”

Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen oli laskenut mainoslakanaansa kissankokoisin numeroin, että huonekalukauppias Ingvar Kamprad voisi omaisuudellaan ostaa 88 473 082 kirjahyllyä IKEA:sta.