Obaman kannatus on huikea, Bush soitti jäähyväispuheluja

Ulkomaat 19.1.2009 19:32

Yhdysvaltain seuraavaan presidenttiin Barack Obamaan kohdistuu valtaisa määrä odotuksia virkaanastujaisten alla. Samaan aikaan väistyvä presidentti George W. Bush jätti jäähyväisiä muille valtionpäämiehille.

Barack Obama vieraili Calvin Coolidgen lukiossa Washingtonissa 19. tammikuuta 2009. (Kuva Charles Dharapak / AP / Lehtikuva)

Obama aloittaa kautensa suurten odotusten varjossa. Tuoreiden mielipidemittausten mukaan Obaman kannatus on huikea: häneen uskoo 84 prosenttia amerikkalaisista.

Valtaosa heistä luottaa siihen, että uusi presidentti yhdistää amerikkalaiset.

Obaman juhlaseremonioissa on ollut hyvin paljon viittauksia Yhdysvaltain mustaan väestöön ja sen tilanteeseen. Maanantai oli omistettu kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingille.

Obama perheineen vietti Kingin syntymäpäivää osallistumalla yhdyskuntapalveluun eri puolilla Washingtonia. Obama kävi muun muassa teini-ikäisille tarkoitetussa kodittomien suojassa.

Hän osallistui kunnostustyöhön maalaamalla seiniä.

”Näinä vaikeina aikoina joita käymme läpi, tarvitaan kaikkien työpanosta. Meillä ei ole varaa yhteenkään joutilaaseen käsipariin”, hän painotti.

Kommentissa oli esimakua varsinaisen virkaanastujaispuheen teemoista. Obama on kirjoittanut puheen pääosin itse, ja hänen on kerrottu ahertaneen sen parissa vielä lähellä h-hetkeä.

Puolustusministeri ei pääse
Obaman virkaanastujaisiin

Satojentuhansien ihmisten odotetaan kokoontuvan tiistaina Washingtoniin seuraamaan, kun Yhdysvaltain tuleva presidentti Barack Obama vannoo virkavalansa. Yksi puuttuu kuitenkin joukosta: puolustusministeri Robert Gates.

Valkoinen talo ilmoitti maanantaina, että Gates on nimetty Obaman seuraajaksi siinä tapauksessa, että virkaanastujaisissa tapahtuu jotain katastrofaalista. Siksi Gates seuraa tilaisuutta armeijan tukikohdassa Washingtonin ulkopuolella, tiedottaja Geoff Morell kertoi.

Yhdysvalloissa on tavallinen käytäntö, että yksi maan johtoon kuuluvista henkilöistä seuraa tärkeitä tapahtumia sivusta. Näin varmistetaan, että Yhdysvalloilla on tarvittaessa johtaja terrori-iskun tai muun katastrofin sattuessa.

Turvatoimet Obaman virkaanastujaisten ympärillä ovat erityisen kireät osaltaan siksi, että kyseessä on ensimmäinen vallanvaihto Yhdysvalloissa New Yorkin terrori-iskujen jälkeen.

Bush jätti
jäähyväisiä

Tiistaina Valkoisen talon virallisesti jättävä presidentti George W. Bush vietti kautensa viimeisiä tunteja jättämällä jäähyväisiä. Bush soitti useille ulkomaisille valtionpäämiehille ja kiitti heitä yhteistyöstä.

Listalla olivat muun muassa Tanskan, Italian, Georgian, Venäjän ja Etelä-Korean valtionpäämiehet. Valkoisen talon mukaan Bush kertoi heille, kuinka paljon hän oli nauttinut heidän kanssaan työskentelystä kahdeksan virassaolovuotensa aikana.

Samalla kun Obaman suosio on jatkanut nousuaan, Bush joutuu jättämään virkansa yhtenä Yhdysvaltain historian epäsuosituimmista presidenteistä.

Mittausten mukaan Bushin kannatusluvut ovat reilusti alle 30 prosentin luokkaa. Joissakin kyselyissä hänen toimiaan presidenttinä on kannattanut vain 22 prosenttia haastatelluista.

Teksti
SK netin toimitus
Päivi Sinisalo / STT
AFP

Keskustelu
Pystyykö Barack Obama muuttamaan USA:n?

Marko Maunulan blogi
Tiellä Valkoiseen taloon