Obama taloustiimistään: ”Työ alkaa heti, minuuttiakaan ei ole hukattava”

Ulkomaat 24.11.2008 20:05

”Meidän on saatava ihmiset takaisin töihin”, Yhdysvaltain tuleva presidentti Barack Obama sanoo ja lupaa 2,5 miljoonaa uutta työpaikkaa. ”Tarvitsemme mittavan elvytyspaketin. Ja siitä tulee kallis.” Samaan aikaan Euroopassa Britannia ilmoitti elvyttävänsä taloutta jättiohjelmalla.President-elect Barack Obama, and Treasury Secretary-designate Timothy Geithner, right, leave a news conference in Chicago, Monday, Nov. 24, 2008, after the president-elect introduced his economic team. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Barack Obama ja Timothy Geithner lehdistötilaisuudessa Chicagossa 24. marraskuuta 2008. (Kuva Pablo Martinez Monsivais / AP / Lehtikuva)

Talous on Obaman suurin haaste. Eturintamaan joutuvat valtionvarainministeriehdokkaaksi nimetty Timothy Geithner ja Obaman tuleva talousneuvonantaja Lawrence Summers.

Molemmat kilpailivat ministerin paikasta, mutta sijoitusmaailman asiantuntijana tunnettu Geithner voitti kisan.

”Hänellä on selkeä näkemys siitä, mitä askeleita meidän on otettava selvitäksemme”, vakuutti Obama tiedotustilaisuudessaan maanantaina. ”Työ alkaa heti, meillä ei ole minuuttiakaan hukattava.”

Vaalikampanjan aikana elvytyspaketin arvoksi arvioitiin 175 miljardia dollaria, mutta nyt arvailut liikkuvat jopa 500-700 miljardissa dollarissa. Obama ei suostunut kuitenkaan keskustelemaan numeroista.

Konkarit
johtoon

Työttömyydestä tulee raskas taakka. Asiantuntija-arvioiden mukaan nyt työttömiksi jääneiden on vaikea löytää uutta työtä, sillä työpaikkoja on kadonnut ja katoaa pysyvästi. Esimerkiksi supistuvalle pankkisektorille ei ilmesty uusia työpaikkoja aikoihin ja rakennusalan elpymiseenkin menee aikaa.

Keskuspankki Fedin New Yorkin -varantopankkia johtava Timothy Geithner, 47, on palvellut valtionvarainministeriön eri tehtävissä jo 20 vuoden ajan. Wall Streetin valvominen on kuulunut hänen toimenkuvaansa. Geithneriä luonnehditaan älykkääksi ja maltillisen talouspolitiikan kannattajaksi.

Lawrence Summers, 53, oli valtionvarainministeri presidentti Bill Clintonin aikana ja hän on palvellut viime vuoden Maailmanpankin pääekonomistina.

Obaman uusia ministeri-ilmoituksia odotetaan pikapuoliin. Kiihkeimmin odotetaan ulkoministerin nimeä ja veikkailujen kärjessä on yhä senaattori Hillary Clinton.

Kauppaministeriksi on nousemassa kuvernööri Bill Richardson. Nimityksien vahvistusta odotetaan ensi viikonvaihteen jälkeen.

Samaan aikaan toisaalla:
Britannia elvyttää
miljardipaketilla

Britannian hallitus ilmoitti maanantaina elvyttävänsä maan kansantaloutta mittavalla, 20 miljardin punnan eli noin 23 miljardin euron, arvoisella ohjelmalla.

Hallitus laskee maan arvonlisäveron 15 prosenttiin nykyisestä 17,5 prosentista. Valtiovarainministeri Alistair Darlingin mukaan arvonlisäveron lasku vastaa vajaan 15 miljardin euron tulonsiirtoa kuluttajille.

Hallitus toivoo veronalennuksen piristävän maan kulutuskysyntää, minkä puolestaan toivotaan auttavan Britannian pois taantuman kourista.

Darling kertoi samassa yhteydessä, että Britannian hallitus aikoo elvytyspaketin rahoittamiseksi kiristää eniten ansaitsevien tuloverotusta. Yli 177000 euroa vuodessa tienaavien veroprosentti nousee 45:een nykyisestä 40:stä vuonna 2011.

Darlingin mukaan Britannian bruttokansantuote supistuu ensi vuonna 0,75-1,25 prosenttia ”ennennäkemättömän” kansainvälisen rahoituskriisin vuoksi.

Manner-Eurooppa
eri linjoilla

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy eivät innostu Britannian mallin mukaisesta arvonlisäveron laskusta. Valtionpäämiehet tapasivat maanantaina Pariisissa, missä he keskustelivat toimista talouskriisin hillitsemiseksi.

”Arvonlisäveron leikkaaminen on joidenkin maiden valitsema vaihtoehto, mutta se ei ole oikea ratkaisu Ranskalle ja Saksalle”, Merkel sanoi tapaamisen jälkeen.

Myös Suomen valtiovarainministeri Jyrki Katainen suhtautui perjantaina epäillen arvonlisäveron laskuun ja piti tuloverotuksen laskemista parempana elvytyskeinona.

EU-komissio julkistaa keskiviikkona oman elvytyspakettinsa. Komission odotetaan ehdottavan, että jäsenmaat käyttäisivät talouden virkistämiseen noin prosentin verran bruttokansantuotteestaan eli noin 130 miljardia euroa.

EU:n oma budjetti on verrattain pieni ja tiukasti rajattu, joten unioni itse ei voi toteuttaa mittavaa elvytysohjelmaa. Sen arvioidaan kuitenkin aikaistavan aluetukiensa maksua ja lisäävän Euroopan investointipankin lainanantovaltuuksia EU-maiden talouden piristämiseksi.

Teksti
SK netin toimitus
Päisi Sinsalo, STT
STT

Keskustelu
Pystyykö Barack Obama muuttamaan USA:n?

Lisää aiheesta
Barack Obama hakee mallia Abraham Lincolnilta (SK netti 18.11.2008)
Barack Obama lupasi: USA ei enää kiduta (SK netti 17.11.2008)
Toisinajattelija Noam Chomsky: Obama voitti, mutta USA:ssa on yksipuoluejärjestelmä (SK | netti (SK netti 12.11.2008)
Tällainen on Obaman kansliapäällikkö Rahm Emanuel (SK netti 11.11.2008)
Finanssikriisi vauhdittaa vallanvaihdon sujuvuutta USA:ssa, Bush on jo epäsuositumpi kuin | Nixon (SK netti 11.11.2008)
Sarah Palin valitaan presidentiksi vuonna 2016? (SK netti 6.11.2008)
”Muu maailma katsoo Amerikkaa nyt uusin silmin” (SK netti 6.11.2008)
Obama julisti muutoksen alkaneen, maailman johtajat jakavat jo neuvoja (SK netti 5.11.2008)
Obamasta presidentti, McCain tunnusti tappionsa, Bush onnitteli (SK netti 5.11.2008)
Ennusteet lupaavat voittoa Barack Obamalle (SK netti 5.11.2008)
Obama vai McCain – näin seuraat ääntenlaskentaa (SK netti 4.11.2008)

Tuoreet kommentit Yhdysvalloista löydät Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogista